Svijet
0

Bush: Povlačenje će pojačati sigurnost Izraela

NINA
Američki predsjednik George Bush izjavio je sinoć da će povlačenje iz pojasa Gaze i dijela Zapadne obale pridonijeti jačanju izraelske sigurnosti.

U ekskluzivnom intervjuu za izraelski televizijski Kanal 1 Bush je rekao da razumije zabrinutost Izraelaca uoči tog historijskog procesa, ali da vjeruje da je izraelski premijer Ariel Sharon donio pravu odluku.

Povlačenje je pravi put k ostvarenju mirovnog plana za Bliski istok, tzv. Mape puta k miru, ocijenio je američki predsjednik.

“Mislim da je razdvajanje (od sukoba s Palestincima) dio stvaranja sigurnijeg i mirnijeg Izraela. Vjerujem da će odluka koju je premijer donio i koju će ostvariti, biti dobra za Izrael”, izjavio je Bush.

Jedan dužnosnik iz Sharonovog ureda je tim povodom izjavio da je “vrlo važno” što je Bush “ponovio svoju podršku planu, time je poslao poruku Palestincima i onima koji se protive povlačenju da je SAD čvrsto uz nas”.

Bush je dao intervjuu dan nakon što se izraelski predsjednik Moshe Katsav obratio naciji tražeći oprost židovskih naseljenika što ih je država natjerala da se sele i pozivao narod na jedinstvo.

Bush je rekao da razumije bojazan Izraelaca da će razdvajanje stvoriti “vakuum koji će ispuniti terorizam”, ali je dodao da se ne slaže s takvim procjenama i da misli “da će stvoriti mogućnost za demokraciju da nikne” i da u demokracijama vlada mir.

Američki predsjednik je također naglasio da je SAD “aktivni sudionik u tom procesu i da će ohrabriti stvaranje palestinskih sigurnosnih snaga da se bore protiv terora, kako je predviđeno mirovnom mapom”.

Na pitanje izraelskog novinara zašto je tako siguran da će plan ojačati sigurnost, Bush je odgovorio: “Prije svega prethodni sistem nije djelovao - bila je intifada, smrt, ubijanje. Ako ste primijetili nastalo je zatišje u napadima. Znam da je i jedan napad suvišan, ali napada ipak ima manje.”

Bush je ponovio da su dugoročno rješenje za izraelsku sigurnost “dvije države koje žive jedna pored druge u miru.”

U vrijeme emitiranja intervjua desetine hiljada protivnika povlačenja prosvjedovalo je u središtu Tel Aviva protiv Sharonovog plana. Oni smatraju da je povlačenje pogreška, ali Sharon nema namjeru odustati jer sudeći po ispitivanjima javnog mnijenja većina Izraelaca podržava taj historijski potez.