Svijet
0

Bush potpisao zakon o jačanju antiterorističkih mjera u SAD-u i inostranstvu

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u petak je potpisao novelirani zakon o domovinskoj sigurnosti, koji predviđa veća i bolje usmjerena izdvajanja za antiterorističke mjere unutar SAD-a te pregled morskog i zračnog tereta namijenjenog SAD-u u zemljama ukrcaja.

Zakon uvodi faktore rizika kod određivanja sredstava za države i gradove u SAD iz saveznih fondova za sigurnost, na temelju čega će se novac racionalnije preusmjeravati na gradove najizloženije terorističkoj prijetnji, kao što su New York i Washington, prenosi Hina.

Također će se finansirati novi program koji treba osigurati bolju komunikaciju među službama sigurnosti.

Zakon predviđa izdvajanje četiri milijarde dolara za jačanje sigurnosti u željezničkom, autobusnom i tranzitnom prometu u SAD-u.

U roku od tri godine treba se osigurati skeniranje svog tereta u putničkim zrakoplovima koji lete za SAD, a u toku od pet godina svih kontejnerskih brodova koji isplovljavaju za SAD, posebno zbog otkrivanja improviziranih nuklearnih naprava.

Na temelju zakona ustanovit će se novi sustav elektronske autorizacije putovanja koji treba poboljšati sigurnost za putnike iz zemalja koje nemaju vize za SAD, te uvesti druge mjere.

Zakon uvodi oko 80 posto preporuka komisije koja ja istraživala terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. i predstavlja veliki uspjeh većinskih demokrata u Kongresu koji su ga najavljivali još u predizbornoj kampanji. Za razliku od njihovih drugih velikih inicijativa, kao što su imigracijske i energetske reforme, koje su zaustavili republikanci u Senatu, zakon o domovinskoj sigurnosti prihvaćen je s 317 glasova za i 40 protiv u Predstavničkom domu, te s 85 glasova za i samo osam protiv u Senatu.