Svijet
0

Bush potpisao zakon o finansiranju ratova u Iraku i Afganistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je potpisao zakon koji osigurava dodatne 162 milijarde dolara za finansiranje ratova u Iraku i Afganistanu do sredine 2009., šest mjeseci nakon isteka njegova mandata.

Bush je naglasio da Amerika ima obvezu podržati svoje muškarce i žene koji služe u vojsci, posebno u doba rata.

"Dugujemo tim hrabrim Amerikancima našu zahvalnost. Dugujemo im nepokolebljivu podršku, a najbolji način da to pokažemo jeste da im damo potrebna sredstva da rade svoj posao i pobijede", rekao je Bush nakon potpisivanja zakona.

Prihvatanju zakona u Zastupničkom domu Kongresa i Senata prethodili su mjeseci pregovora, rasprava i kompromisa između Bijele kuće i Capitol Hilla.

Bush je pozdravio zakon kao rezultat dvostranačkih napora, s kojima su republikanci i demokrati pokazali da i u izbornoj godini mogu zajednički stati iza svojih vojnika i njihovih obitelji.

Demokratska većina u Kongresu, za koju je zakon još jedna potvrda nemoći da iznudi promjenu toka rata u Iraku, zadovoljila se izdvajanjem dijela sredstava tog zakona za školovanje ratnih veterana, produženje roka za pomoć nezaposlenima za 13 sedmica i pomoć poplavljenim područjima na Srednjem zapadu.

Zakonom se, također, sprečava Busheva administracija da sredstva koristi za izgradnju trajnih baza u Iraku, a vladu u Bagdadu se poziva da za obnovu zemlje daje isto toliko sredstava kao i porezni obveznici u SAD-u.

S novoodobrenim sredstvima, za rat u Iraku SAD je u proteklih pet godina izdvojio oko 650 milijardi dolara, a za rat u Afganistanu oko 200 milijardi.

Idući zakon o finansiranju ratova u Iraku i Afganistanu, prenosi Hina, bit će podnijet na potpisivanje Bushovom nasljedniku.