Svijet
0

Bush potpisao odluku o finansiranju vojnih misija u Iraku i Afganistanu

FENA
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush potpisao je budžetsku mjeru koja garantira finansiranje ustanova savezne vlade do 30. septembra sljedeće godine, kada završava ova fiskalna godina.

Budžetska mjera u vrijednosti 555 milijardi dolara sadrži i 70 milijardi dolara za potrebe vojnih misija u Afganistanu i Iraku.

Predsjednik Bush je u srijedu izjavio da ova mjera finansira rad vlade bez povećanja poreza, ali i bez, kako ih je nazvao, upitnih promjena na političkom planu koje su pokušali u budžet uvesti demokrati koji u Kongresu imaju većinu.

Demokratska stranka je u nekoliko navrata posljednjih mjeseci pokušala povezati izdvajanje novca za Irak s određivanjem vremenskih rokova za početak povlačenja američke vojske iz te zemlje.

Na kraju je međutim odustala od toga jer je predsjednik Bush uvijek prijetio vetom u slučaju da budžet takve vrste dođe do njega na potpis.

Bush je prije potpisivanja napomenuo da je razočaran što savezni budžet ipak sadrži više od 10 milijardi dolara koji su izdvojeni za razne projekte u izbornim okruzima pojedinih kongresmena i senatora.

On je, prenosi VoA, uputio dužnosnika Bijele kuće koji je odgovoran za budžet da razmotri načine na koje bi se moglo spriječiti nenamjensko trošenje budžetskih sredstava.