Svijet
0

Bush posljednji put u Evropi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik George Bush danas kreće na sedam dana dugi put u Evropu s ciljem da se ojača transatlantsko partnerstvo između Sjedinjenih Država i evropskih zemalja.

U saopćenju Bijele kuće kaže se da predsjednik put počinje u Sloveniji, gdje će sutra sudjelovati na godišnjem samitu Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Američkog lidera ugostit će Gordon Brown, Angela Merkel, Silvio Berlusconi i Nicolas Sarkozy, svi proamerički nastrojeni.

Nema sumnje da će ga toplo primiti, ali također nema sumnje i da će jedva dočekati da mu vide leđa, piše londonski Independent u osvrtu na predstojeću evropsku turneju predsjednika Busha.

Evropa je, ocjenjuje Independent, fascinirana meteorskim uspjehom Baracka Obame, koji, po riječima jednog neimenovanog francuskog političara, predstavlja "vrlo lijepu sliku Amerike".

Ali, čak i ako na Obamu gledaju s više entuzijazma nego na McCaina, evropskim liderima je prije svega stalo da prevaziđu sporove koje su imali s Bushovim Washingtonom, oko Iraka i klimatskih promjena, i okrenu se novoj administraciji, bilo da Obama porazi Johna McCaina ili ne, ocjenjuje Independent.