Svijet
0

Bush: Poslao bih američke snage u Pakistan da uhvate ili ubiju Bin Ladena

FENA
Američki predsjednik George Bush izjavio je da bi mogao odobriti američkim snagama da uhvate Osamu Bin Ladena unutar Pakistana ako primi pouzdane obavještajne podatke o tome gdje se krije lider al-Kaide. Međutim, pakistanski predsjednik Pervez Musharraf rekao je da ne želi da suverenitet njegove zemlje bude narušen čak ni od američkih agenata u potrazi za Bin Ladenom.

U intervjuu kablovskoj mreži CNN, predsjednik Bush je izjavio da bi svakako poslao američke snage u Pakistan da uhvate ili ubiju Bin Ladena ako bi pouzdani obavještajni podaci ukazivali gdje se on nalazi.

«Mi bismo preduzeli akciju neophodnu da se on privede pravdi», rekao je Bush.

On je rekao CNN-u kako vjeruje da je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf snažan saveznik u borbi protiv terorizma koji bi želio da privede al-Kaidu pravdi. Međutim, predsjednik je istakao da je područje u kojem se vjeruje da se Bin Laden krije - neprijateljska teritorija u zabačenoj oblasti duž pakistansko-afganistanske granice. Američke snage nalaze se u Afganistanu ali nemaju ovlaštenje za izvođenje operacija preko granice u Pakistanu.

Reagirajući na intervju predsjednika Busha, pakistanski predsjednik Musharraf izjavio je novinarima u Ujedinjenim nacijama da ne bi želio da američke snage uđu u njegovu zemlju u potrazi za Bin Ladenom.

«Ne bismo uopće željeli to da dozvolimo. Mi ćemo to da uradimo sami. Mi bismo željeli da to uradimo sami», rekao je Musharraf. Pakistanski predsjednik je rekao da je bilo brojnih slučajeva kada su pakistanske snage locirale aktivnosti alKaide ili Talibana i kada su djelovale punom snagom veoma uspješno.

Očekuje se da će predsjednici Bush i Musharraf razgovarati o nastavku potrage za Bin Ladenom tokom susreta u petak u Bijeloj kući.