{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush poručuje Iranu: Nećete se domoći oružja

F
1.6.2006. u 11:00
0
0
Bush poručuje Iranu: Nećete se domoći oružja
0
Bush poručuje Iranu: Nećete se domoći oružja
Administracija Sjedinjenih Država je uoči ključnoga današnjeg sastanka u Beču ponudila da se priključi pregovorima ukoliko Iran prestane s obogaćivanjem urana.
Predsjednik George W. Bush je rekao kako takva odluka pokazuje da Sjedinjene Države preuzimaju čelnu ulogu u naporima za diplomatsko rješenje spora s Teheranom. Njegova administracija je prethodno prepustila evropskim saveznicima - Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj da preuzmu ključnu ulogu u pregovorima s Iranom oko nuklearnog programa Teherana.

No u značajnoj promjeni dosadašnje politike Sjedinjene Države su sada voljne izravno sudjelovati u pregovorima ukoliko Iran, na način koji bi se mogao provjeriti, prestane s obogaćivanjem i reprocesiranjem urana.

Ovakva objava uslijedila je dan uoči sastanka pet ministara vanjskih poslova zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke u Beču. Te zemlje pokušavaju postići konačni dogovor oko paketa inicijativa kojima bi se Iran navelo da prekine s nuklearnim aktivnostima i vrati se pregovorima.

Navedene zemlje dogovaraju i kaznene mjere protiv Irana ako Teheran odbaci ponuđene mu inicijative. Drugi sudionici u pregovorima tražili su od Sjedinjenih Država da se direktno uključe te se vjeruje da bi takva američka odluka mogla dovesti do postizanja sporazuma na današnjem sastanku u Beču.

Predsjednik Bush je rekao da američka odluka pokazuje odlučnost američke administracije da riješi pitanje nuklearnog programa Irana političkim sredstvima.

"Vjerujem kako je jako važno da se ovo rješi diplomatski, i moja odluka pokazuje da će SAD preuzeti čelnu ulogu. Naša poruka Irancima je - prvo, nećete se domoći oružja i, drugo, morate prekinuti bilo kakav program na način koji bi se mogao provjeriti. Tek onda mi ćemo pristupiti pregovaračkom stolu i raditi na putu prema naprijed", kazao je Bush.

Sjedinjene Države nemaju diplomatske veze s Iranom te su imale tek nekoliko službenih kontakata od islamske revolucije 1979. godine. Condoleezza Rice je na konferenciji za novinare jasno dala do znanja da američka administracija nije spremna razgovarati o nastavljanju diplomatskih veza s obzirom na, kako je kazala, temeljna razilaženja s iranskom vladom.

Ona je također dodala da se promjena američke politike ne bi trebala smatrati davanjem legitimnosti iranskom režimu koji ne priznaje politička prava vlastitog naroda i podržava terorizam širom svijeta.

"Jedina stvar kojoj se daje legitimnost jest konsenzus međunarodne zajednice da Iran mora obustaviti trenutne aktivnosti na obogaćivanju i reprocesuiranju urana, vratiti se ozbiljnim pregovorima, uspostaviti civilni nuklerani program koji ne predstavlja rizik, te da pregovara u dobroj volji", kazala je Rice.

Odgovarajući na pitanja, ona je rekla da Sjedinjene Države ne isključuju vojnu opciju, ali je dodala da su predane diplomatiji te da je otvoreno još dosta diplomatskih opcija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: