{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush ponovio prijetnje Iranu

F
20.6.2006. u 09:47
0
0
Bush ponovio prijetnje Iranu
0
Bush ponovio prijetnje Iranu
Američki predsjednik George Bush izjavio je da će se Iran suočiti s progresivno snažnijom međunarodnom akcijom ako odbije posljednje prijedloge za rješenje spora oko nuklearnog programa.
Prema riječima Georgea Busha, Sjedinjene Države neće oklijevati u svom zahtijevu da Iran obustavi program obogaćivanja urana.

Šef Evropske unije za vanjsku politiku Javier Solana je prije dvije sedmice Teheranu izložio prijedloge i ponude čiji je cilj rešavanje spora putem pregovora.

Bush je izjavio da je pred iranskim liderima historijska prilika da svoju zemlju usmjere ka 'boljem kursu'.

BBC-jev izvještač iz Washingtona javlja da Iran još uvijek nije definitivno odgovorio na ponuđene prijedloge, zbog čega američko strpljenje izmiče.

Prema riječima američkog predsjednika, nuklearno naoružanje u rukama iranskog režima bilo bi ozbiljna prijetnja svima na svijetu.

On je ponovo optužio Iran da je pokrovitelj terorizma, da uskraćuje slobodu sopstvenom narodu i da prijeti postojanju Izraela.

Ako iranski lideri odbiju ponude, uslijedit će akcija Vijeća sigurnosti, daljnja izolacija i progresivno snažnije političke i ekonomske sankcije prema Teheranu, rekao je Bush.

Očekuje se da će pitanje Irana biti jedna od tema na dnevnom redu samita EU -SAD u Beču, kojem će američki predsjednik prisustvovati krajem ove sedmice.

Bush je ponovio kako želi diplomatsko rješenje spora s Iranom.

Ali, kako je dodao, vlasti u Teheranu imaju sedmice, a ne mjesece, da ponude svoj odgovor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: