Svijet
0

Bush ponovio obećanje o saradnji s Kongresom

FENA
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush ponovio je svoje obećanje da će sarađivati s novim Kongresom koji kontroliraju demokrati o mjerama za obuzdavanje potrošnje i poboljšanju obrazovanja.

U svome redovitom sedmičnom obraćanju Amerikancima putem radija američki predsjednik je u subotu kazao da je održao produktivne sastanke s novim čelništvom Demokratske stranke u Senatu i Zastupničkom domu.

Dodao je kako je uvjeren da mogu pronaći zajedničke ciljeve i osigurati da se zemlje kreće pravim smjerom.

Bush je izjavio da se neki demokrati slažu s njime u tome toga da je uravnoteživanje saveznog budžeta glavni prioritet. Spomenuo je da je ove sedmice predstavio petogodišnji prijedlog budžeta kojim bi on trebalo da do 2012. godine biti uravnotežen.

Predsjednik SAD-a je rekao da demokrati i republikanci mogu sarađivati u vezi s poboljšanjem kvaliteta škola širom zemlje, produžavajući valjanost zakonske mjere poznate pod nazivom "No Child Left Behind", koja je usmjerena na uspostavljanje univerzalnog testiranja i ocjenjivanja učenika. U odgovoru demokrata na predsjednikov govor čelnik senatske većine Harry Reid izjasnio se protiv povećavanja broja američkih vojnika u Iraku koje predsjednik Bush namjerava najaviti tokom iduće sedmice.

Senator Reid je rekao da bi bilo kakvo takvo povećanje bila "ozbiljna pogreška". Umjesto toga pozvao je na postepeno prerazmještanje američkih snaga iz Iraka u sljedeća četiri do šest mjeseci.