Svijet
0

Bush podržao dogovor o podjeli vlasti u Keniji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush podržao je u Dar es Salamu dogovor o podjeli vlasti u Keniji kako bi bila okončana krvava politička kriza u toj zemlji.

Bush, koji je na turneji po Africi, stigao je u subotu uvečer u Tanzaniju iz Benina, države na zapadu Crnog kontinenta, a posjetit će i Ruandu, Ganu i Liberiju.

Američki predsjednik, međutim, neće otići iz Tanzanije u susjednu Keniju, koja je potonula u najdublju krizu u svojoj historiji nakon spornih izbora u decembru.

U Keniju će, međutim, u ponedjeljak doputovati američka državna tajnica Condoleezza Rice kako bi podržala posredovanje bivšeg šefa Ujedinjenih nacija Kofija Annana, prenosi Reuters.

Glavne teme razgovora Busha sa čelnicima afričkih zemalja bit će krize u Darfuru i Keniji, pomoć Washingtona u borbi protiv side i malarije, kao i premještanje američkoga vojnog zapovjedništva za Afriku iz Njemačke na taj kontinent.

U Washingtonu se posljednjih godina s posebnom pažnjom prati situaciju u Africi zbog mogućnosti da zemlje toga kontinenta postanu uporišta raznim radikalnim pokretima koji bi mogli planirati napade na SAD.

Dan pred Bushov dolazak u Dar es Salam u tome gradu je oko 2000 muslimana protestiralo zbog posjete američkog predsjednika. Demonstranti, od kojih su neki nosili tradiocionalne muslimanske odore, palili su američke zastave i uzvikivali: "Bush je kradljivac nafte" i "Ko je terorist? Bush!"

Tanzanija se smatra jednom od najstabilnijih i najdemokratskijih zemalja u Africi, a predsjednik Jakaya Mrisho Kikwete uživa podršku Washingtona, podsjeća Reuters.

Muslimani su, međutim, ogorčeni zbog rata u Iraku i Afganistanu, američke podrške invaziji Etiopije na Somaliju, kao i tanzanijskim antiterorističkim zakonima.

U eksploziji bombe 1998. godine, za koju se vjeruje da je odgovorna međunarodna teroristička organizacija Al-Qaida, teško je oštećena tadašnja ambasada SAD-a u Dar es Salamu.

U tome bombaškom napadu i onome koji je skoro istovremeno izvršen na američku diplomatsku misiju u Keniji poginulo je više od 230 ljudi.