Svijet
0

Bush osudio napad na šiitsku džamiju u Samari

FENA
Američki predsjednik George W. Bush osudio je napad na šiitsku džamiju u iračkom gradu Samari i pozvao vladu Nurija al-Malikija da se ujedini u borbi protiv pobunjenika.

"Pozivam međunarodnu zajednicu i iračke susjede da učine sve što je u njhovoj moći i pomognu vladi Iraka da se izbori s teroristima, posebno sprečavajući dolazak stranih terorista u Irak", navodi se u predsjedničkom saopćenju, u kojem je napad na Zlatnu džamiju (ili džamiju Al-Askari) u Samari nazvan "barbarskim".

Bush je odmah nakon napada razgovarao s Malikijem, kojem je rekao da je ovo odlična prilika da se pokaže kako ovakav događaj nije rezultirao gubitkom jedinstva ni želje da se poraze teroristi, rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Gordon Jondroe, prenijele su agencije.

Uz one u Nadžafu, Kerbali i Bagdadu, Zlatna džamija je jedno od četiri velika šiitska svetišta u Iraku, a ovoj većinskoj vjerskoj skupini to je mjesto posebno važno i zato što su tamo pokopana dva šiitska imama, potomci poslanika Muhammeda.

Šiiti, naime, vjeruju da je dvanaesti imam Mehdi nestao iz ove građevine godine 878. Također vjeruju kako će se on vratiti prije Sudnjega dana i time uspostaviti pravdu u svijetu.

Gradnja Zlatne džamije počela je sredinom IX stoljeća i trajala je sve do početka prošloga. Kupola je bila prekrivena sa 72 hiljade zlatnih ploča, visine 20 metara, a promjera oko 70 metara i jedna je od najvećih u islamskom svijetu.

Februara 2006. godine džamija je ozbiljno oštećena u napadu sunitskih pobunjenika, bliskih Al-Qaidi, nakon čega je Irak duboko potonuo u građanski rat brojnih frakcija tamošnjih šiita, sunita i radikalnih islamista bliskih Al-Qaidi.

U napadu u srijedu uništena su dva preostala minareta te džamije.