Svijet
0

Bush oštro osudio ubistvo Benazir Bhutto

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George Bush u četvrtak je oštro osudio ubistvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto, kao "kukavičko djelo ekstremista" koji žele potkopati demokraciju u Pakistanu.

"SAD snažno osuđuje kukavičko djelo ekstremističkih ubojica koji pokušavaju potkopati pakistansku demokraciju", rekao je Bush u kratkoj izjavi novinarima na svom ranču u Crawfordu, u Teksasu, gdje provodi božićne i novogodišnje blagdane.

Naglasio je kako ubistvo Benazir Bhutto pokazuje bezobzirnu narav terorističke prijetnje te da odgovorni za ubistvo moraju biti izvedeni pred lice pravde. Ubistvo Benazir Bhutto predstavlja veliki udarac nastojanjima Washingtona da stabilizira stanje u Pakistanu, jednom od svojih ključnih saveznika u globalnoom ratu protiv terorizma, ocijenili su politički analitičari u SAD-u.

"Ona je znala da povratkom u Pakistan početkom ove godine dovodi u opasnost svoj život. Ipak, odbila je dopustiti ubojicama da diktiraju smjer u kojem će ići njezina zemlja", dodao je Bush.

Bhutto je ubijena dok je napuštala predizborni politički skup u Rawalpindiju. Bivša premijerka od svojeg je povratka u Pakistan postala vođa političke opzicije, koja osporava vladavinu predsjednika Perveza Musharrafa. Predsjednik Bushe pozvao je Pakistance da zadrže zemlju na putu demokracije.

"Mi stojimo uz pakistanski narod u njegovoj borbi protiv snaga terora i ekstremizma. Pozivamo ih da odaju počast spomenu na Benazir Bhutto, nastavljajući demokratski proces za koji je ona tako hrabro dala život", rekao je Bush.

Bhutto je bila premijerka od 1988. do 1990. godine te od 1993. do 1996. godine. Na veliku povorku njezinih pristaša, kojom je sredinom oktobra obilježen njezin povrataka iz egzila, izvršen je samoubilački napad u kojem je ubijeno više od 140 ljudi.