Svijet
0

Bush: "Ostat ćemo u Iraku, boriti se i pobijediti"

FENA
Povodom Dan nezavisnosti predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush posjetio je vojnike u bazi Fort Bragg, u Sjevernoj Karolini.

Okupljenim vojnicima i njihovim obiteljima predsjednik je poručio da je ta vojna baza idealno mjesto za obilježavanje Dana nezavisnosti: "Danas obilježavamo 230. godišnjicu američke nezavisnosti. Na današnji dan, kad zahvaljujemo za našu slobodu, zahvaljujemo muškarcima i ženama koji su nam podarili slobodu."

Predsjednikovom govoru prisustvovalo je oko tri i po hiljade vojnika kojima je poručio da oni slijede tradiciju građana - vojnika koji su se borili za američku slobodu protiv Britanaca: "Vi služite našoj zemlji u vremenima kad vas ona treba. Zbog vaše hrabrosti svaki dan je Dan nezavisnosti Amerike."

Bush je dodao da su odlučnost i žrtva vojnika ključ za pobjedu u ratu protiv terorizma. On je rekao da postoje znakovi napretka u sprečavanju nasilja u Iraku i Afganistanu te naglasio da su nedavna pogibija terorističkih čelnika Abu Musaba al-Zarqawija u Iraku i niz kasnijih akcija nanijeli težak udar pobunjenicma.

Predsjednik nije rekao koji bi to pozitivni znakovi mogli voditi ka smanjenju broja američkih vojnika u Iraku. No, još jednom je naglasio da bi određivanje rokova za povlačenje vojnika bilo velika pogreška: "U ovom trenutku, kad su teroristi pretrpjeli val uspješnih udara, nije vrijeme na poziv za povlačenje. Mi ćemo ostati, boriti se i pobijediti."

Američki predsjednik je odao počast za više od 2.500 vojnika poginulih u Iraku od početka rata u Iraku, u martu 2003. godinu, te je naglasio da se borba mora nastaviti. "Neću dopustiti da žrtva 2.527 vojnika koji su poginuli u Iraku bude uzaludna zbog preranog povlačenja", dodao je.

Predsjednik Bush se, javlja VOA, u utorak uvečer vraća u Washington gdje će prisustvovati manifestacijama obilježavanja Dana nezavisnosti te rođendanskoj proslavi. Bush, naime, u četvrtak puni 60 godina.