Svijet
0

Bush optužuje Kongres za 'gubljenje vremena' na istrage

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik George Bush optužio je jučer oba doma Kongresa za 'gubljenje vremena' zbog toga što još nisu usvojili više od deset velikih budžetskih zakona iako je fiskalna godina počela 1. oktobra.

Predsjedniku posebno smeta što Zastupnički dom i Senat provode istrage niza postupaka njegove vlade.

„Ovako loš Kongres nismo imali u posljednjih 20 godina“, rekao je Bush.

"Kongres na radi svoj posao. Predstavnički dom gubi dragocjeno vrijeme na stalni dotok istraga, a Senat rasipa vrijeme na beskonačni niz glasanja za povlačenje naših jedinica iz Iraka", rekao je Bush nakon sastanka s čelnicima republikanaca u Kongresu, piše dnevnik New York Times o najnovijim prepucavanjima na liniji Bijela kuća – Kongres.

Bush je također dodao da demokrati nijedan zakon nisu riješili a da u njega nisu uključili povećanje poreza.

Poručio je demokratima i da ne donose novi zakon o proširenju državnog zdravstvenog osiguranja na djecu iz siromašnih obitelji, jer će na njega ponovo staviti veto.

Čelnik demokrata u Predstavničkom domu Steny Hoyer objavio je saopćenje u kojem je nazvao Busha "najvećom preprekom" za proširenje zdravstvenog osiguranja na "10 miliona djece iz američkih radničkih obitelji s niskim prihodima".

Predsjedavajuća Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, odgovorila je predsjedniku da kongresne istrage nisu „gubljenje vremena“. Pogotovo ako su utvrdile da je Bijela kuća u Iraku nenamjenski potrošila milijarde dolara, pogodujući često firmama poput Halliburtona, rekla je Nancy Pelosi.

„Umjesto da kritizira Kongres, predsjednik bi mogao poraditi na okončanju katastrofalnog rata u Iraku, mogao bi bolje zbrinuti naše ratne veterane te osigurati zdravstveno osiguranje za siromašnu djecu“, riječi su čelnice demokrata u Zastupničkom domu koje navodi New York Times.