Svijet
0

Bush ometan u govoru za Dan nezavisnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američkog predsjednika Georgea W. Busha u petak je na Dan nezavisnosti 4. jula, rođendan Amerike i najveći nacionalni praznik, na svečanosti naturalizacije novih državljana u Charlotesvilleu u Virginiji povicima i zviždanjem ometala skupina prosvjednika, koji su kasnije izvedeni iz publike.

Na svečanosti naturalizacije u Monticellu - imanju Thomasa Jeffersona - trećeg, predsjednika SAD-a, autora Deklaracije o neovisnosti iz 1776. i jednog od "otaca utemeljitelja" neovisne države, Bush je skupini novih sugrađana, doseljenika iz 30 zemalja, rekao da je "ponosan što ih može zvati Amerikancima".

U svom je govoru ukazao na važnost slobodarskog duha Deklaracije o neovisnosti koji je privlačio doseljenike iz svih krajeva svijeta te je istaknuo kako je današnja "Amerika stvorena stapanjem svjetskih kultura" i da je "ta raznolikost velika snaga njene demokracije".

"Vi koji dolazite iz 30 različitih zemalja ... svi imate jednu stvar zajedničku, a to je ljubav prema slobodi... ljubav koja sve nas čini Amerikancima", rekao je Bush.

Tijekom govora je pet-šest puta prekidan uzvicima negodovanja i zvižducima skupine prosvjednika u publici. Američke TV postaje su izvijestile da su pripadnici osiguranja kasnije izveli iz publike šestero prosvjednika. Bush je na ometanje njegovog govora odgovorio riječima "mi u Sjedinjenim Državama vjerujemo u slobodu govora". Duhovito je napomenuo kako Thomas Jefferson nije volio javne nastupe, pa je tijekom svog mandata održao samo tri govora pred okupljenim narodom.

"Neki bi rado da je to i danas slučaj", dodao je uz smijeh publike.

Na svom posljednjem Danu neovisnosti kao predsjednik Bush u govoru nije spominjao rat u Iraku, niti rat protiv terorizma, osim što je kazao kako svi Amerikanci danas "odaju počast hrabrim muškarcima i ženama u vojnim odorama".

Prije govora Bush je obišao dom Thomasa Jeffersona, uključujući sobu u kojoj je autor Deklaracije o neovisnosti umro 4. jula 1826., istoga dana kao njegov prethodnik, drugi predsjednik SAD-a, John Adams.

Diljem SAD-a Dan neovisnosti 4. jula Amerikanci slave svečanim paradama, vatrometima, koncertima na otvorenom, okupljanjem obitelji i prijatelja na tradicionalnom roštilju, izletima i putovanjima.

Zbog visokih cijena benzina i ekonomskih teškoća u kojima je zemlja, Amerikanci će ove godine skromnije obilježiti rođendan nacije, pokazalo je ispitivanje instituta Zogby. Tako je 65 posto ispitanih reklo da ne namjerava daleko putovati za vikend, 34 posto da osim putnih planira smanjiti i druge troškove, 20 posto da će potrošiti manje nego 4. jula 2007., a samo 11 posto da planira potrošiti više.