{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush odbija dijalog o Kosovu i djeluje bez ruske suglasnosti

F
10.6.2007. u 16:17
0
0
Bush odbija dijalog o Kosovu i djeluje bez ruske suglasnosti
0
Bush odbija dijalog o Kosovu i djeluje bez ruske suglasnosti
Američki predsjednik George W. Bush odbio je u nedjelju "beskonačan dijalog" o statusu Kosova te zaprijetio da će otići dalje, sa ili bez suglasnosti Rusije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, za nezavisnost pokrajine s većinskim albanskim življem.
"Ako se ne postigne dogovor "prije ili kasnije, morate jasno reći - dostaje je, Kosovo je nezavisno", rekao je Bush na konferenciji za štampu održanoj zajedno s albanskim premijerom Salijem Berishom u Tirani.

Ako se postigne dogovor sa Srbijom i s Rusijom "u relativno brzom roku, moramo donijeti rezoluciju u Vijeću sigurnosti, to je ono što krajnji rok nalaže", rekao je američki predsjednik.

"Pitanje je da li ćemo voditi beskonačan dijalog o nečemu o čemu smo već donijeli odluku. Mislimo da Kosovo mora biti nezavisno", rekao je on.

Srbija i njeni tradicionalni ruski saveznici se tome protive. Vijeće sigurnosti UN-a, koje mora odlučiti o statusu pokrajine, radi na rezoluciji pokušavajući da pridobije priključenje Rusije, koja ima pravo veta.

"Condoleezza Rice naporno radi kako bismo postigli dogovor, i ako ne uspijemo u tome moramo otići dalje, cilj je nezavisnost", rekao je Bush.

Radi se o javnim, najkategoričnijim izjavama predsjednika Busha o Kosovu. One bi mogle da razljute Rusiju, u trenutku pune američko-ruske krize o američkom proturaketnom štitu, čiji bi se dijelovi trebali razmjestiti u Poljskoj i Republici Češkoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: