Svijet
0

Bush: Od 11. septembra spriječeno najmanje deset AL-Qaidinih napada

NINA
Američki predsjednik George Bush izjavio je da su Sjedinjene Američke Države sa saveznicima spriječile najmanje deset al-Qaidinih napada širom svijeta, od terorističkih napada na New York 11. septembra 2001..

Bush nije iznio više detalja, dodavši tek da je na teritoriju SAD-a zaustavljeno pet al-Qaidinih napada te da su zaustavljene mnoge pošiljke oružja.

U izvanrednom govoru o borbi protiv terorizma koji je održao jučer u Washingtonu, i to u trenutku kada američka javnost sve manje podržava njegovu politiku u Iraku, Bush je istaknuo da teroristi smatraju Irak glavnom bojišnicom protiv čovječnosti, dok je za SAD Irak glavna bojišnica u borbi protiv terorizma.

Američki je predsjednik teroriste usporedio s fanaticima kao što su bili Hitler, Staljin ili Pol Pot, naglasivši da SAD u borbi protiv terorista neće prihvatiti ništa manje od potpune pobjede.

Bush je također ustvrdio da su islamski militanti povezani s dijelovima arapskih medija, koje koriste za širenje mržnje protiv Amerikanaca, dok Amerikanci, kako je kazao, štite muslimane u Afganistanu, Bosni, na Kosovu, u Iraku.

On je je usporedio islamski radikalizam s komunizmom te je rekao da teroristi «nisu samo neprijatelji Amerike i Iraka nego i neprijatelji islama i čovječnosti».

«Sirija i Iran su dugo saveznici terorista i Sjedinjene Države ne prave razliku između onih koji izvode napade i onih koji ih prikrivaju», izjavio je Bush, naglasivši da civilizirani svijet mora držati te režime odgovornim te je pozvao muslimane da se sami odupru radikalizmu i terorizmu.

«Ovo vrijeme u historiji će biti upamćeno kao veliki izazov. Ne znamo cijenu naše borbe, ali znamo da je obrana slobode vrijedna naše žrtve i znamo da će sloboda još jednom pobijediti», kazao je na kraju svog govora Bush.