{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush: Od 11. septembra spriječeno najmanje deset AL-Qaidinih napada

N
7.10.2005. u 09:22
0
0
Bush: Od 11. septembra spriječeno najmanje deset AL-Qaidinih napada
0
Bush: Od 11. septembra spriječeno najmanje deset AL-Qaidinih napada
Američki predsjednik George Bush izjavio je da su Sjedinjene Američke Države sa saveznicima spriječile najmanje deset al-Qaidinih napada širom svijeta, od terorističkih napada na New York 11. septembra 2001..
Bush nije iznio više detalja, dodavši tek da je na teritoriju SAD-a zaustavljeno pet al-Qaidinih napada te da su zaustavljene mnoge pošiljke oružja.

U izvanrednom govoru o borbi protiv terorizma koji je održao jučer u Washingtonu, i to u trenutku kada američka javnost sve manje podržava njegovu politiku u Iraku, Bush je istaknuo da teroristi smatraju Irak glavnom bojišnicom protiv čovječnosti, dok je za SAD Irak glavna bojišnica u borbi protiv terorizma.

Američki je predsjednik teroriste usporedio s fanaticima kao što su bili Hitler, Staljin ili Pol Pot, naglasivši da SAD u borbi protiv terorista neće prihvatiti ništa manje od potpune pobjede.

Bush je također ustvrdio da su islamski militanti povezani s dijelovima arapskih medija, koje koriste za širenje mržnje protiv Amerikanaca, dok Amerikanci, kako je kazao, štite muslimane u Afganistanu, Bosni, na Kosovu, u Iraku.

On je je usporedio islamski radikalizam s komunizmom te je rekao da teroristi «nisu samo neprijatelji Amerike i Iraka nego i neprijatelji islama i čovječnosti».

«Sirija i Iran su dugo saveznici terorista i Sjedinjene Države ne prave razliku između onih koji izvode napade i onih koji ih prikrivaju», izjavio je Bush, naglasivši da civilizirani svijet mora držati te režime odgovornim te je pozvao muslimane da se sami odupru radikalizmu i terorizmu.

«Ovo vrijeme u historiji će biti upamćeno kao veliki izazov. Ne znamo cijenu naše borbe, ali znamo da je obrana slobode vrijedna naše žrtve i znamo da će sloboda još jednom pobijediti», kazao je na kraju svog govora Bush.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: