Svijet
0

Bush objavio ukidanje viza za šest evropskih zemalja i Južnu Koreju

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u petak je na prigodnoj svečanosti u Bijeloj kući objavio da Sjedinjene Države ukidaju vize za državljane Mađarske, Slovačke, Češke, Litve, Latvije, Estonije i Južne Koreje.

"Uskoro će građani tih zemalja moći putovati u SAD poslovno ili kao turisti bez viza. Čestitam tim bliskim prijateljima i saveznicima na tom postignuću", rekao je Bush na svečanosti u ružičnjaku Bijele kuće.

Tih sedam zemalja, prema Bushovim su riječima poduzele neke specifične korake za ukidanje viza, kao što je uvođenje biometrijskih putovnica zaštićenih od krivotvorenja.

Bush je također kazao kako je sedam zemalja pristalo dijeliti informacije o sigurnosnim prijetnjama SAD-u te da će njihovi građani koristiti novi sustav koji traži da se putnici registriraju preko interneta uoči odlaska u Sjedinjene Države.

Na svečanosti su sudjelovali američka državna tajnica Condoleezza Rice, ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff te veleposlanici 13 zemalja obuhvaćenih programom, sedam za koje se ukidaju vize i šest kandidata.

Bush je također podržao napore zemalja kandidata za uključenje u program ukidanja američkih viza - Bugarske, Rumunije, Poljske, Grčke, Kipra i Malte.

Prije dodavanja novih članica za koje će novi režim početi vrijediti kroz mjesec dana, program ukidanja viza za SAD uključivao je 27 zemalja većinom iz zapadne Evrope.