Svijet
0

Bush objavio jačanje američkih snaga u Afganistanu

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je objavio kako će u Afganistan biti upućeno dodatnih 3.200 američkih vojnika koji će sudjelovati u proljetnoj ofanzivi NATO-a protiv talibana te zatražio od Kongresa još 11,8 milijardi dolara za obnovu Afganistana i obuku njegove vojske.

"Naredio sam jačanje naših snaga u Afganistanu. Produljili smo boravak postrojbe od 3.200 ljudi za četiri mjeseca i sada ćemo im uputiti zamjenu kako bismo održali taj broj snaga u doglednoj budućnosti", rekao je Bush u govoru koji je održao u Američkom poduzetničkom institutu (AEI) u Washingtonu.

Bush je također pozvao saveznike iz NATO-a da odgovore na poziv zapovjednika NATO-a u Afganistanu i upute dodatne snage u tu zemlju te ukinu nacionalna ograničenja za njihovo angažiranje.

Trenutno je u Afganistanu 27.000 američkih vojnika, što je najveći broj od invazije započete u oktobru 2001. Nova pojačanja šalju se na zahtjev ministra odbrane Roberta Gatesa, koji je u januaru posjetio Afganistan.

Oko 3.200 pripadnika 173. zračno-desantne brigade sa sjedištem u Vicenzi u Italiji, koji su prvobitno trebali biti upućeni u Irak, u proljeće će biti razmješteni u Afganistan gdje će zamjeniti 3. brigadu 10. brdske divizije kojoj je produljen boravak, objavio je Pentagon.

"Ne možemo dopustiti teroristima da bilo gdje nađu utočište. Naš cilj u Afganistanu je pomoći narodu te zemlje da porazi teroriste i uspostavi stabilnu, modernu demokratsku zemlju koja poštuje prava svojih građana, djelotvorno upravlja svojom teritorijom i pouzdan je saveznik u borbi protiv ekstremista i terorista", rekao je Bush.

On je naglasio kako je u protekloj 2006. godini zabilježen najveći porast nasilja u Afganistanu od oslobođenja te zemlje, sa dvostruko više bombi postavljenih pored prometnica, trostruko više napada na snage mirovne snage ISAF-a i četiri puta više samoubilačkih napada.

NATO, koji vodi operacije u Afganistanu s 35.500 vojnika, u proljeće planira krenuti protiv utočišta talibanskih snaga u planinskom lancu Hindukuša.

"Kada se otopi snijeg u planinama Hindukuša, možemo očekivati nastavak silovitih borbi", rekao je Bush u AEI-u, prenosi Hina.

Američki predsjednik je zahtjev za izdvajanje dodatnih 11,8 milijardi iz budžeta obrazložio namjerom da se afganistanska policija poveća sa sadašnji 61.000 na 80.000 pripadnika, a vojska s 30.000 na 80.000 u 2008.