Svijet
0

Bush obećao druge mjere kako bi smirio financijska tržišta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush obećao je u ponedjeljak, primivši šefa talijanske vlade Silvija Berlusconija, kako će nastaviti s naporima da smiri "nemire na financijskim tržištima".

Bush je naglasio kako je tokom vikenda bio s ministrima financija velikih svjetskih ekonomija i obećao: "Svaki od nas će nastaviti da poduzima neophodne i odlučne mjere kako bi se ponovo uspostavilo povjerenje, stabilnost i snažan rast proizvodnje."

Američki predsjednik je u subotu prisustvovao skupu ministara financija Njemačke, Kanade, SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Italije i Japana, zajedno s predsjednikom Svjetske banke i generalnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda.

On je također prisustvovao samitu grupe G-20 koja okuplja razvijene zemlje iz grupe G-7 i glavne zemlje u razvoju, javio je AFP.

Berlusconi je kazao kako se nada da će akcioni plan koji su u nedjelju usvojile zemlje iz eurozone omogućiti smirivanje tržišta.

"Donijeli smo odluku koja će, nadam se, spriječiti da financijska kriza ugrozi realnu ekonomiju. Ja sam 100 posto siguran kako imamo sredstva spriječiti da se nešto takvo dogodi", kazao je Berlusconi.