Prelazni period
0

Bush Obami obećao punu saradnju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dosadašnji američki predsjednik George W. Bush obećao je u srijedu svom nasljedniku demokrati Baracku Obami "punu saradnju" svoje administracije tokom prelaznoga perioda.

Izlazeći iz šutnje, uočene posljednjih dana kampanje, Bush je također rekao da je pozvao Baracku da dođe u Bijelu kuću "što je moguće prije", u srdačnom telefonskom razgovoru", odmah nakon objave Obamine pobjede.

"Rekao sam izabranom predsjedniku da može računati na punu saradnju moje administracije tokom njegovoga prelaznoga perioda ka Bijeloj kući", rekao je Bush u kratkoj izjavi.

"Tokom tog prelaznog perioda nastojat ću da u cijelosti upoznam izabranog predsjednika o značajnim odlukama koje ću donijeti", rekao je Bush.

Bush ustupa svoje mjesto Obami 20. januara.

"Ima još značajnih poslova koje treba da uradim u narednim mjesecima i nastavit ću da vodim poslove sve dok budem na položaju", rekao je on.

Bush je odao počast Obami na njegovoj "impresivnoj" pobjedi, a naročito na onome što on predstavlja, kao i njegovom rivalu Johnu McCainu i njegovoj "odlučnoj" kampanji.

"Malo je važno za koga su glasali, svi Amerikanci mogu biti ponosni historijom koju su jučer napisali", rekao je Bush, nakon što je u SAD-u prvi put izabran crni predsjednik.