Svijet
0

Bush o strategiji u Iraku početkom januara

FENA
Američki predsjednik George W. Bush rekao je u četvrtak, nakon sastanka s najbližim saradnicima okupljenim na njegovom ranču u Teksasu, da izrada nove strategije za Irak predstavlja "napredak", ali da su potrebne dodatne konsultacije.

Bush se samo nakratko pojavio pred novinarima i rekao da su "tri sata razgovora bila značajna kako bi se završila njegova razmišljanja o novoj iračkoj politici".

On će tu strategiju objaviti "prvih dana januara", rekao je jedan visoki dužnosnik administracije, koji je želio ostati anoniman, precizirajući neke rokove. Bijela kuća se sada zadovoljava najavama nakon 1. januara.

"Dobro napredujem ka planu koji će nam, vjerujemo, pomoći da postignemo naš cilj", kratko je rekao Bush, ne precizirajući o kakvim se pomacima radi, javio je AFP.

Na razgovorima u Crawfordu sudjeluju potpredsjednik Dick Cheney, ministar odbrane Robert Gates, državna tajnica Condoleezza Rice, savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley i zapovjednik Združenog štaba general Peter Pace.

Zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Scott Stanzel kazao je prije sastanka da predsjednik Bush želi imati dovoljno vremena kako bi odvagnuo sve opcije prije konačne odluke.

"On razumije da je američki narod s pravom vrlo zabrinut onim što se događa u Iraku... Predsjednik Bush uskoro će govoriti našim jedinicama, američkom narodu i iračkom narodu o novom putu naprijed u Iraku, što će voditi do demokratske i ujedinjene zemlje koja se sama može održati, vladati i odbraniti", izjavio je Stanzel.