Svijet
0

Bush o iranskoj opasnosti i vojnoj opciji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush nastavlja govoriti o iranskoj nuklearnoj opasnosti i zagovarati opciju pribjegavanja sili protiv Islamske Republike Iran, unatoč objavljenom izvještaju američke obavještajne agencije.

"I dalje duboko vjerujem da je Iran opasnost", rekao je Bush na konferenciji za štampu, kazavši da ga taj izvještaj nije natjerao da promijeni mišljenje o ovom predmetu. "Iran je bio opasan, Iran je opasan, i bit će opasan" ako bude imao mogućnost da proizvede nuklearno oružje", rekao je on, pozivajući se na iranski program obogaćivanja urana.

"Najbolja diplomatija" je ona kada su "sve opcije na stolu", rekao je on.

Bush je kazao da je i dalje neophodan međunarodni pritisak na Islamsku Republiku kako bi ona prekinula obogaćivanje urana, naglasivši da bi te aktivnosti mogle skrenuti u pravcu proizvodnje nuklearnog oružja.

Američka obavještajna služba je objavila u ponedjeljak da je Iran prekinuo svoje planove nuklearnog oružja 2003. i priznala da ne poznaje njegove trenutne namjere. "Ocjenjujemo s visokim stepenom uvjerenosti da je ujesen 2003. Teheran obustavio svoj program nuklearnog oružja", navodi ova služba, koja smatra da Iran trenutno nema nuklearno oružje.

Predočeni izvještaj 16 američkih obavještajnih agencija navodi da Iran evidentno namjerava sačuvati opciju nuklearnog oružja i mogao bi biti u stanju da između 2010. i 2015. proizvede visoko obogaćen uran za atomsku bombu. "Mi ne znamo da li Iran trenutno namjerava da razvije nuklearno oružje", navodi se u izvještaju, podsjeća AFP.

Američka vlada energično argumentira takvu mogućnost kako bi potvrdila opasnost i neophodnost jačanja međunarodnih pritisaka na Iran.

Međutim, protivljenje demokrata politici predsjednika Busha temeljilo se u ponedjeljak upravo na ovom izvještaju kako bi se zatražila "nova politika prema Iranu", riječi su predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi, dok je šef demokratske većine u Senatu Harry Reid zatražio "diplomatski skok".