|

Bush: Nužni su "teški kompromisi" Izraelaca i Palestinaca

Bush: Nužni su "teški kompromisi" Izraelaca i Palestinaca
0
F
FENA
27.11.2007. u 10:49
0
komentara
0

dijeljenja
Bush: Nužni su "teški kompromisi" Izraelaca i Palestinaca Foto: Reuters
Za ostvarivanje cilja postojanja dviju država, Izraela i Palestine, te njihova mirnog suživota, nužni su "teški kompromisi", no izraelski i palestinski čelnici spremni su na njih, izjavio je u ponedjeljak navečer američki predsjednik George W. Bush, uoči bliskoistočne konferencije u Annapolisu.
Na svečanoj večeri u State Departmentu, za članove pedesetak delegacija koje će sudjelovati na konferenciji, Bush je održao prigodnu zdravicu.

"Okupili smo se ove sedmice jer dijelimo zajednički cilj: postojanje dviju demokratskih država, Izraela i Palestine, koje žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti. Ostvarivanje toga cilja zahtijeva teške kompromise, a Izraelci i Palestinci izabrali su čelnike koji su im predani", rekao je Bush.

Tokom dana Bush se odvojeno sastao s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, pri čemu je izrazio oprezni optimizam u "ozbiljni dijalog" s dvjema stranama oko mogućeg mira.

Premijer Olmert izrazio je nadu da će na skupu u Annapolisu biti pokrenut "ozbiljan proces bilateralnih pregovora" Izraela i Palestinaca, uz snažnu međunarodnu podršku.

Abas je istaknuo koliko je važno rješavanje pitanja palestinske države, na kojem su padali raniji mirovni napori.

"Imamo veliku nadu da će konferencija rezultirati pregovorima o konačnom statusu, proširenim pregovorima, oko svih pitanja konačnog statusa i da će voditi do mirovnog sporazuma između Izraela i palestinskog naroda", rekao je Abas, odajući priznanje Bushovoj inicijativi i zatraživši njegovu kontinuiranu podršku na postizanju navedenih ciljeva.

Na svečanoj večeri, jelovnik je pažljivo odabran kako bi slijedio židovska košer pravila i muslimanske prehrambene običaje - salata od crvene i žute cvekle, morski grgeč i ledeni čaj - alkohol nije poslužen iz poštovanja prema muslimanskoj tradiciji, pa je Bush okupljenima nazdravio vodom.

Zajednički izraelsko-palestinski dokument, koji okvirno naznačuje parametre i termine za buduće pregovore, a velika pitanja ostavlja za kasnije, još nije dogovoren, kazali su u ponedjeljak navečer dužnosnici dviju strana.

Glavni palestinski pregovarač Ahmed Korei kazao je nakon sastanka s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni, da dokument još nije finaliziran ali se nastavlja s naporima na njegovu postizanju.

Jedan neimenovani član palestinske delegacije kazao je agenciji AP kako postoje tri glavne prepreke za dogovor oko zajedničkog dokumenta.

Strane su se suglasile da moraju postojati dvije države, no Palestinci se protive tome da se Izrael naziva "židovskom državom", jer, po njima, prejudicira pravo Palestinaca na povratak zemlje koju posjeduju u Izraelu.

Američki i izraelski dužnosnici protive se naporima Palestinaca da tekst sadrži izraz "okončanje okupacije započete 1967." kojim se referira na sporna židovska naselja na Zapadnoj obali, jezgri buduće palestinske države.
Palestinci žele da dokument sadrži jednogodišnji raspored za postizanje rješenja, čemu se Izraelci protive a Amerikanci prihvaćaju.

Dio Bushove administracije dvoji da je rješenje tog polustoljetnog sukoba moguće u tako kratkom vremenskom roku, sumnjajući da su Palestinci spremni na nužne ustupke, prenijela je Hina.

Palestinsko pitanje leži u začetku brojnih drugih sukoba i problema na Bliskom istoku, a zbog njega su stotine hiljada Palestinaca raseljeni diljem nekoliko arapskih država.

Teško je vjerovati da bi Palestinci prihvatili bilo koju pogodbu ako je ne podržavaju njihovi arapski pomagači i susjedi pa je konferencija u Annapolisu zamišljena tako da Arapi "postave temelje" nove runde pregovora, objasnio je jedan dužnosnik američke administracije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.