Svijet
0

Bush: Nova šansa za mir, Izrael kao jevrejska država

FENA
Foto: AP
Foto: AP
George W. Bush je ocijenio da vidi "novu šansu" za mir na Bliskom istoku te ponovio angažiranje Sjedinjenih Država u pružanju sigurnosti Izraelu kao "jevrejskoj državi", izjavio je on u srijedu po dolasku u prvu posjetu ovoj zemlji.

"Savez naših dviju zemalja doprinosi garantiranju sigurnosti Izraela kao jevrejske države", rekao je američki predsjednik po dolasku na aerodrom Ben Gurion, blizu Tel Aviva.

Naziv "jevrejska država" može utjecati na pregove između Izraelaca i Palestinaca. To pitanje se smatra odlučujućim na primjer kod rješavanja pitanja povratka palestinskih izbjeglica.

Bush se ponovo zalagao za demokratiju i slobodu u ovoj regiji te naglasio da je neophodno "odlučno se suprotstaviti onima koji ubijaju nevino stanovništvo i postići političke ciljeve".

"Učinit ćemo više od odbrane protiv terorizma, mi tražimo trajan mir. Vidimo novu šansu za mir ovdje na Svetoj zemlji, za slobodu cijele regije", rekao je on prije početka razgovora s Izraelcima u srijedu i Palestincima u četvrtak.

Islamistički pokret Hamas oštro je kritikovao izjave predsjednika Busha o karakteru jevrejske države Izrael.

"Te izjave predstavljaju američko priznavanje jevrejskog svojstva okupatorske države. Ove izjave znače američku podršku uspostavljanja režima aparthejda u našem regionu na štetu prava palestinskog naroda", rekao je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhra.

"Ove teške izjave pokazuju prave ciljeve Busha, koji je došao u ovu regiju da ponudi veću političku podršku okupatoru, ne vodeći računa o interesima našeg naroda".

Za Palestince, priznavanje Izraela kao države Jevreja znači odustajanje od prava na povratak izbjeglica na njihovu i zemlju njihovih predaka, to je više od četiri miliona osoba, protjeranih tokom egzodusa, prilikom stvaranja jevrejske države1948.