Svijet
0

Bush: Neprijatelj u Iraku još opasan

FENA
U svome redovnom obraćanju naciji putem radija predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush je rekao da se u Iraku zapaža napredak koji ohrabruje, dok su opozicijski demokrati u svome odgovoru naglasili da rat u Iraku narušava borbenu gotovost američke vojske.

Predsjednik Bush je u svome radiogovoru rekao u subotu kako je njegova strategija da se u Irak upute vojna pojačanja dovela do pozitivnih rezultata.

"Neprijatelj u Iraku je još uvijek opasan, ali je pojačanje još u svojim početnim fazama. Izmijeniti situaciju na terenu je težak zadatak, ali će naši vojnici dokazati da se to može postići", rekao je Bush.

Američki predsjednik je među uspjesima u Iraku spomenuo i koalicijski zračni napad u kojem su ubijeni teroristi Al-Qaide odgovorni za napad na šiitsko svetilište u Samari 2006. godine nakon kojeg je u sektaškom nasilju u Iraku poginulo više hiljada ljudi.

Prema ispitivanju javnog mnijenja koje je prošle sedmice obavila mreža CNN oko dvije trećine Amerikanaca protivi se ratu u Iraku, a isti procent ne odobrava način na koji predsjednik Bush obavlja svoj posao.

Bush očekuje da će biti u stanju djelimično obnoviti podršku ratu u Iraku uoči predstojećeg izvještaja koji će u septembru Kongresu podnijeti američki vojni zapovjednik u Iraku general David Petraeus i američki ambasador u Bagdadu Ryan Crocker.

U odgovoru demokrata članica Predstavničkog doma iz Kalifornije Ellen Tousher kazala je da rat u Iraku narušava borbenu gotovost američke vojske zbog toga što su vojne jedinice primorane da se suviše brzo vrate na bojište.

Vojska preporučuje dvije godine odmora za svaku godinu provedenu na frontu. Predstavnica Tousher kaže da američki vojnici sada imaju samo 12 mjeseci predaha kod kuće na svakih 15 mjeseci koje provedu u Iraku, prenosi VoA.

"Predsjednikova odluka o pojačanju dovela je do toga da su mnoge jedinice upućene u Irak po drugi ili treći put. Mi tražimo od naših vojnika da podnesu herojske žrtve, ali ih vraćamo u borbu čim se vrate kući", kazala je.

Predstavnički dom je protekle sedmice usvojio zakonski prijedlog koji je podnijela Ellen Tousher i kojim se zahtijeva minimalni period predaha između dva perioda boravka na frontu.

Predsjednik Bush je, međutim, najavio da će uložiti veto na taj zakonski prijedlog zato što on zadire u njegova ovlaštenja u svojstvu glavnog zapovjednika oružanih snaga.