Svijet
0

Bush: Nema novih američkih vojnih baza u Africi

FENA
Američki predjednik George Bush izjavio je u srijedu kako Sjedinjene Države ne nastoje širiti svoj vojni utjecaj u Africi gradnjom novih vojnih baza na kontinentu.

Američko ministarstvo odbrane stvorilo je Afričku komandu (Africom) prošlog oktobra kako bi povezalo operacije koje su bile podijeljene među tri druge regionalnre komande, od kojih nijednoj Afrika nije bila prvenstveni fokus interesa.

Nekoliko afričkih zemalja, među kojima su Libija, Nigerija i Južna Afrika, izrazile su duboku rezerviranost prema komandi, tvrdeći kako ona signalizira neželjeno širenje američkog vojnog utjecaja ili pretvaranje Afrike u još jedno bojno polje u globalnom ratu protiv terorizma.

"Svjestan sam da uokolo kruži kontroverzna tema koja nije dobro shvaćena i to je razlog što je Amerika stala iza onoga što naziva Africom", izjavio je Bush, javio je AP.

On je kazao da je Africom jedinstvena vojna komanda koja ima za cilj pomoći u pružanju vojne asistencije afričkim zemljama tako da se mogu pozabaviti sukobima na kontinentu, kao što je obuka za mirovne operacvije.

"Ne razmišljamo o uvođenju novih baza. Drugim riječima, cilj ovakvih aktivnostio je da ne uvodimo nove vojne baze. Znam da ima takvih glasina u Gani. Pokušavaju vas uvjeriti da mi ovdje gradimo veliku vojnu bazu. To je napuhano i nije istina", izjavio je Bush.