Svijet
0

Bush: "Nećemo napustiti Irak sve dok ne ostvarimo pobjedu"

FENA
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush kazao je da su izbori u Iraku ključna tačka na putu ove zemlje u demokratiju te kako će se nasilje u Iraku najvjerojatnije nastaviti i nakon izbora dok će irački političari pokušati izabrati novu vladu.

Predsjednik Bush je u srijedu izjavio da je glasanje još jedan znak iračkog napretka prema stabilnoj budućnosti i vitalni dio šire američke strategije u borbi protiv terorizma.

"Proživljavamo prekretnicu u ovoj priči o slobodi. Sad je najveće žarište na ovosedmičnim izborima, i to s pravom. Iračani će izići na izbore da izaberu vladu koja će predstavljati jedinu ustavnu demokratiju u arapskom svijetu", kazao je Bush.

Predsjednik SAD-a očekuje veliki odaziv iračkih sunita za koje kaže da će iračku demokratiju učiniti sveobuhvatnijom i još više marginalizirati ekstremiste. Zbog toga što se mnogi izborni rezultati ne očekuju do sljedećeg mjeseca, on je izjavio da su pred nama dani neizvjesnosti dok irački političari budu radili na formiranju nove vlade.

Dodao je da će ta neizvjesnost tražiti strpljenje i od Iračana i od Amerikanaca pred, kako je predsjednik rekao, "odlučnim neprijateljem".

"Ovi neprijatelji neće odustati od svojih ciljeva zbog uspješno održanih izbora. Oni znaju da kako će demokratija hvatati korijena u Iraku, njihova ideologija mržnje će pretrpjeti razarajući udarac, tako da možemo očekivati da će se nasilje nastaviti", kazao je.

Tokom nekoliko posljednjih mjeseci predsjednik Bush je došao do najniže razine popularnosti među Amerikancima, djelomično i zbog kontinuiranog nasilja u Iraku. Vođa demokratske manjine u Senatu Harry Reid, prenosi VOA, rekao je da teret uspjeha u Iraku ne leži samo na tamošnjim glasačima, već i na predsjedniku Bushu.

Govoreći prije predsjednikova govora u washingtonskom centru Woodrow Wilson, senator Reid je rekao da predsjednik još uvijek nije koncentriran na ono što treba učiniti i da nije uspio Ameirkancima dati jasnu sliku što će se dogoditi u budućnosti.

"On i daje govori 'Idemo istim putem'. I dalje govori 'Mi pobjeđujemo'. Međutim, ako pogledamo njegova tri dosadašnja govora, i kad bi ovo bio baseball, predsjednik bi već ispao iz igre. Da bi podržavali ovu misiju, Amerikanci trebaju znati koji su preostali ciljevi u političkom, ekonomskom i vojnom smislu te koji su razumni vremenski okviri za njihovo ostvarivanje", kazao je Reid.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClelan izjavio je da je vrlo neodgovorno od strane demokrata izjavljivati da predsjednik nema strategiju za uspjeh u Iraku.

Predsjednik se suprotstavlja utvrđivanju vremenskog okvira za povlačenje američkih snaga jer smatra da bi to samo ohrabrilo neprijatelja, potkopalo političku budućnost te zemlje, oslabilo američke snage i prikazalo Ameriku kao slabog i nepouzdanog saveznika.