Svijet
0

Bush ne vidi građanski rat u Iraku

FENA
Američki predsjednik George W. Bush upozorio je u utorak da u Iraku predstoji još "teških borbi", negirajući pritom postojanje "građanskog rata".

"Ne vejrujem da je Irak duboko utonuo u građanski rat", rekao je Bush na konferenciji za štampu u Bijeloj kući, odgovarajući na pitanje vezano za izjavu od nedjelje bivšeg iračkog premijera Iyada Allawija.

"Mi svi priznajemo da postoji nasilje, vjersko nasilje, ali način na koji ja vidim situaciju jeste da su Iračani ti koji su odlučili da se ne upuštaju u građanski rat", precizirao je američki predsjednik.

Dok označavamo treću godišnjicu pokretanja operacija protiv Iraka, uspjeh koji vidimo uliva nam povjerenje u budućnost Iraka", rekao je Bush u svojoj svečanoj izjavi.

"Teroristi nisu odustali od ubijanja, oni vole ubijati, bit će još teških borbi", dodao je on, pozivajući iračku vladu da se "odupre vjerskom nasilju".

Bivši privremeni premijer Iyad Allawi izjavio je u ponedjeljak da se u Iraku provodi pravo etničko čišćenje te ponovio da se njegova zemlja nalazi u građanskom ratu.

"Ne postoji nijedna institucija koja štiti stanovništvo, postoji u zemlji u toku etničko čišćenje i to je na nivou građanskog rata", rekao je Allawi za američki televizijski kanal NBC, čije je riječi u nedjelju prenio i BBC.

"Prva etapa se sastoji u tome da se učini sve da ne izbije građanski rat, i mi na tome radimo sa zvaničnicima u Bagdadu kako bi oni formirali jedinstvenu vladu", rekao je Bush.

"Evidentno je da postoje poteškoće u ulicama. Iračke snage će biti na prvoj liniji odbrane, one su to dokazale odupirući se vjerskom nasilju odmah nakon napada na džamiju u Samarri", dodao je on.

"Ja sam optimista, mi ćemo uspjeti, inače bih povukao naše trupe", dodao je Bush, dok je rat sve nepopularniji u SAD. "Da ne mislim da imamo dobar plan za pobjedu ne bih izlagao ljude opasnostima", rekao je on samouvjereno.