Svijet
0

Bush: Ne slažemo se s iranskom vladom, ali poštujemo iranski narod

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush kazao je da Iran ima pravo posjedovati i koristiti nuklearna postrojenja za civilnu upotrebu tako dugo dok gorivo za reaktore tih postrojenja osigurava neki vanjski izvor.

U suprotnome, kazao je američki predsjednik u intervjuu za Perzijski program Glasa Amerike, on ne vjeruje iranskoj vladi da razvija nuklearnu energiju isključivo u miroljubive svrhe.

Iran je saopćio da provodi program obogaćivanja urana isključivo u miroljubive svrhe, ali Sjedinjene Države i druge zemlje tvrde da Iran želi postati nuklearna sila. Bush kaže da postoji rješenje za to razmimoilaženje te da vjeruje u civilnu upotrebu nuklearne energije.

"Iran je suverena zemlja i ima pravo na iskorištavanje takve energije. Problem je u tome da mi jednostavno ne vjerujemo iranskoj vladi jer nije bila susretljiva u objašnjavanju potreba za obogaćivanje goriva za nuklearne reaktore. Upravo zato bi ponuda Rusije da osigura gorivo na trajnoj ugovornoj osnovi mogla pomoći u rješavanju tog problema", izjavio je Bush.

Odbijanje Irana da obustavi program obogaćivanja urana rezultiralo je trećim krugom sankcija protiv Teherana koje je Vijeće sigurnosti uvelo početkom ovog mjeseca. Te najnovije sankcije, između ostalog, pojačavanju nadgledanje iranskih finansijskih institucija i zamrzavaju imovinu pojedinaca i kompanija povezanih s nuklearnim programom.

U intervjuu VoA-i Bush okrivljuje iransko čelništvo za vođenje politike koja je izolirala Iran: "U svojoj želji da nastavi s obogaćivanjem urana iransko je čelništvo izoliralo tu veliku zemlju. No, postoji i put naprijed: iranski čelnici znaju da postoji taj put, a to je da obustave obogaćivanje urana na način da međunarodna zajednica to može potvrditi. Tada mogu imati i nove odnose, naprimjer, sa zemljama u Vijeću sigurnosti."

Nakon prošlosedmičnih iranskih parlamentarnih izbora predsjednik Mahmoud Ahmadinejad ponovno je osudio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekavši da zapadne zemlje ne razumiju njegovu zemlju. Iran kaže da će sarađivati samo s UN-ovom Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, a ne s Vijećem sigurnosti.

Povodom današnjeg početka iranske Nove godine ili Nou ruza predsjednik Bush je uputio i posebnu poruku iranskom narodu: "Narod SAD-a poštuje narod Irana. Mi poštujemo tradicije Irana, njegovu veliku povijest. Naša su neslaganja vezana za iransku vladu, ali narod poštujemo. Želimo da taj narod živi u slobodnom društvu."

Slaveći svoj blagdan, neki su Iranci zapadnim izvjestiteljima izjavili kako se nadaju da će nova godina donijeti velika ekonomska poboljšanja u njihovoj zemlji.