Svijet
0

Bush nastavio razuvjeravati kritičare rata u Iraku

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u subotu je ponovo zatražio da se novoj strategiji u Iraku da vremena za uspjeh, nakon što su dvojica utjecajnih republikanskih sentora zatražila da administracija od 1. januara 2008. počne s velikom prenamjenom vojne misije u Iraku.

Osvrćući se na ovosedmičan izvještaj o slabom ispunjenju tzv. "odrednica" iračke vlade na političkom i ekonomskom planu, Bush je u radio poruci naciji naglasio kako zadovoljavajući napredak koji je iračka vlada ostvarila na nekim sigurnosnim "odrednicama", obećava i politički napredak u budućnosti.

"Naša se strategije temelji na premisi da će napredak u sigurnosti utrti put političkom napretku. Ovaj izvještaj pokazuje da se uvjeti mogu promijeniti, da se može ostvariti napredak i da se borba u Iraku može dobiti", rekao je Bush.

Republikanski revolt protiv ratne strategije predsjednika Busha u petak je dobio na snazi kada su senatori John Warner i Richard Lugar, dvojica najvećih stranačkih autoriteta u vojnim pitanjima, predložili zakon kojim se traži od Bijele kuće da počne izradu planova za prerazmještaj američkih snaga u Iraku iz borbenih misija u čuvanje iračkih granica i antiterorističke operacije.

"Njihov prijedlog ne sadrži rokove koji bi bili obvezujući za administraciju, ali on odražava nastavak erozije podrške za Bushovu politiku u Iraku među republikanskim zastupnicima na Capitol Hillu i mogao bi odrediti daljnji tok rasprave o odnosu Kongresa prema ratu", ocjenio je u subotu The Washington Post, prenosi Hina.

U odgovoru Demokratske stranke na Bushovu tjednu poruku naciji Brandon Friedman, bivši časnik 101. zračno-desantne divizije koji je služio u Iraku i Afganistanu, pozvao je na "izvlačenje američkih snaga iz središta građanskog rata u Iraku".

Umjesto sudjelovanja u građanskom ratu, SAD se treba okrenuti "ofenzivnoj strategiji" protiv stvarnih neprijatelja SAD, terorista diljem svijeta na čelu s Osamom bin Ladenom i Al Qaidom, koja je zahvaljujući američkoj fokusiranosti na Irak uspjela obnoviti nekadašnju snagu, poručio je Friedman u ime demokrata.