Svijet
0

Bush namjerava zatvoriti Guantanamo uz određene preduvjete

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Administracija američkog predsjednika Georgea Busha ne namjerava uskoro ukinuti zatvor u zaljevu Guantanamo na Kubi, uprkos zahtjevima nekih članova Kongresa i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izjavila je da je sastanak o zatvoru Guanatanamo u petak bio otkazan jer, kako je rekla, «još nema potrebe za takvim sastankom.» Perino je demantirala izvještaje medija da je administracija blizu donošenja odluke da zatvori Guanatanamo.

''Na tom sastanku se ne bi donijela nikakva konkretna odluka o zatvoru Guantanamo. Mi imamo ljude koji svakodnevno rade na tom problemu.''

Perino je ponovila da predsjednik Bush namjerava da zatvori Guantanamo kada se ispune neki preduvjeti, kao što je vraćanje nekih zatvorenika u njihove zemlje. Administracija je pod neprestanim kritikama i pritiskom zbog tog zatvora. Tokom nedavnog pretresa u Helsinškoj komisiji američkog Kongresa vođa demokratske većine u Predstavničkom domu Steni Hojer je izjavio da je Guantanamo narušio američki ugled u svijetu.

''Ovaj pretres je važan korak ka rješenju problema koji je pogrešno vođen i koji je nanio štetu reputaciji Sjedinjenih Država u svijetu.''

Spomenuti vojni zatvor, u kome se zatvorenici podvrgavaju isljeđivanju, otvoren je 2002. godine u američkoj pomorskoj bazi na obali Kube. Administracija predsjednika Busha tvrdi da je tamo trenutno zatvoreno 375 članova terorističkih organizacija Al-Kaida i Talibana. Među njima je i Kalid Šeik Mohamed, koji je priznao da je bio mozak terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine.

Bushova administracija tvrdi da osumnjičeni teroristi moraju da ostanu zatvoreni do kraja rata protiv terorizma, bez prava i pristupa sudskom sistemu koje imaju drugi zatvorenici u Americi. Kritičari pak optužuju administraciju za povređivanje ljudskih i zakonskih prava. Direktor grupe za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch Tom Malinovski izjavio je da Guantanamo narušava američki moralni autoritet, ohrabruje neprijatelje i potkopava borbu protiv terorizma.

''Svaki pojedini zatvorenik u Guantanamu predstavlja problem za Sjedinjene Države. Guantanamo je sramna i potpuna propast. On šteti Americi više nego što joj koristi. Jedino rješenje je da se on zatvori.''

Od osnivanja zatvora bilo je optužbi o zlostavljanjima, a četiri zatvorenika su počinila samoubistva. Ali pravni savjetnik State Departmenta John Belinger kaže da mnogi kritičari Guantanama nisu ponudili ubjedljivu alternativu za opasne zatvorenike koji su trenutno u tom zatvoru.