{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush najnepopularniji predsjednik SAD-a

F
FENA
18.1.2009. u 14:04
0
6
Bush najnepopularniji predsjednik SAD-a
0
Bush najnepopularniji predsjednik SAD-a
Foto: AP
Predsjednik George W. Bush napustit će Bijelu kuću kao jedan od najnepopularnijih američkih predsjednika u historiji, sa završnom stopom odobravanja od 22 posto, prema novom istraživanju TV mreže CBS i dnevnog lista The New York Times, objavljenim u subotu.
Sedamdeset i tri posto ispitanih reklo je da ne odobrava način na koji je Bush obavljao dužnost predsjednika SAD-a u posljednjih osam godina.

Bushova završna stopa odobravanja najniži je rejting nekog odlazećeg predsjednika SAD-a otkako je institut Gallup počeo voditi ankete o podršci predsjednicima prije 70 godina.

Stopa je daleko ispod završih rejtinga nedavnih predsjednika s dvostrukim mandatima, Billa Clintona i Ronalda Reagana, koji su obojica završili sa po 68 posto odobravanja, prema ispitivanjima CBS-a.

Nedavni predsjednici s jednim mandatom također su na kraju imali veće stope odobravanja od Busha. Njegov otac George H. W. Bush, imao je na odlasku 54 posto a Jimmy Carter 44 posto podrške građana.

Harry Truman do sada je imao najnižu stopu odobravanja pri odlasku s dužnosti - 32 posto, po Gallupu.

Stajališta o Bushovoj popularnosti izrazito su stranački obojena. Samo šest posto demokrata odobrava njegov posao predsjednika, dok je kod republikanaca podrška 57 posto. Među neovisnim biračima, Bushove predsjedničke poteze odobrava 18 posto ispitanih.

Zanimljivo je da je Bush zabilježio rekorde na obje strane ljestvice, kao predsjednik s najvećom podrškom američkih građana, ali i s najmanjom podrškom.

U novembru 2008., prije predsjedničkih izbora, samo 20 posto ispitanih odobravalo je predsjednički rad Georgea W. Busha, što je najniža stopa podrške predsjedniku koju je Gallup zabilježio od početka takvih ispitivanja 1938.

Bush je uživao i najveću zabilježenu stotu odobravanja jednog predsjednika - 90 posto, poslije terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001.

S najvišom stopom nadmašio je oca, George H.W. Busha, koji je imao 88 posto odobravanja nakon uspjeha u prvom Zaljevskom ratu 1991. godine.

Truman se približio Bushu s najnižom stopom odobravanja u februaru 1952., kada je ona iznosila samo 22 posto.

Polovica svih Amerikanaca, kada gledaju unatrag na Bushovih osam godina u Ovalnom uredu, kažu da je bio loš predsjednik. Trideset tri posto misli da je bio prosječan predsjednik. Dvanaest posto kaže da je bio dobar predsjednik, a samo pet posto ga smatra vrlo dobrim predsjednikom.

Ta je ocjena puno negativnija od one koju su Amerikanci dali dvojici njegovih prethodnika, Billu Clintonu i Georgeu H. W. Bushu, starijem.

Ispitivanje CBS/NY Timesa, prenosi Hina, pokazalo je velika očekivanja američkih građana od dolazećeg predsjednika Baracka Obame - sa 68 posto građana koji misle da će Obama biti dobar ili vrlo dobar predsjednik, što je 25 više od očekivanja koja su vezivana za Busha.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: