{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush najavio veću američku pomoć u svjetskoj krizi s hranom

F
FENA
2.5.2008. u 10:06
0
0
Bush najavio veću američku pomoć u svjetskoj krizi s hranom
0
Bush najavio veću američku pomoć u svjetskoj krizi s hranom
Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je pozvao Kongres da odobri izdvajanje 770 milijuna dolara za programe pomoći u hrani siromašnim zemljama, te da izglasa prijedlog da se četvrtina te pomoći kupuje od poljoprivrednih proizvođača u zemljama u razvoju.
Ističući kako je značajan rast svjetskih cijena hrane i njegove posljedice u najsiromašnijim zemljama izazvao zabrinutost SAD-a, te podsjetivši da je administracija već osigurala 200 milijuna dolara pomoći, Bush je pozvao Kongres da osigura dodatna sredstva u tu svrhu.

"Mislim da treba još više učiniti i zato danas pozivam Kongres da osigura dodatnih 770 milijuna dolara za pomoć u hrani i razvojnim programima", rekao je Bush u izjavi za medije u Bijeloj kući.

Naglasio je da će s tim sredstvima SAD osigurati gotovo jednu milijardu dolara za "jačanje globalne sigurnosti u hrani", te da će zajedno s postojećim programima pomoći u hrani SAD utrošiti gotovo pet milijardi dolara u 2008. i 2009. na borbu protiv gladi u svijetu.

Ističući kako je osim povećanja pomoći potrebna i transformacija načina na koji se ona pruža, Bush je pozvao Kongres da "što je prije moguće podrži prijedlog da se do 25 posto američke pomoći u hrani kupuje izravno od farmera u zemljama u razvoju", kako bi se pomogao razvoj lokalne poljoprivrede.

Također je najavio zalaganje SAD-a za zaključenje kruga pregovora iz Dohe, u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koji treba dovesti do ograničenja ili uklanjanja poreznih i drugih barijera, kao i subvencija za poljoprivredne proizvode, te rezultirati smanjenjem cijena hrane.

Bush je pozvao na ukidanje ograničenja na izvoz poljoprivrednih proizvoda u zemljama koje su ih uvele, kao i na ukidanje zabrane uvoza genetskih modificiranih žitarica (GMO).

"Pozivamo zemlje da uklone barijere za napredne usjeve, razvijene kroz biotehnologiju. Ti su usjevi sigurni, otporni na sušu i bolesti, i oni nose obećanje proizvodnje više hrane za više ljudi", naglasio je Bush.

Predsjednik Svjetske banke Amerikanac Robert Zoellick pozdravio je akciju pomoći SAD-a na ublažavanju svjetske krize s hranom.

"Toplo pozdravljam objavu predsjednika Busha i vodstvo SAD-a na tom kritičnom polju. Ta će sredstva pomoći da se osigura hrana za milijune ljudi koji se bore za preživljavanje dok cijene rastu", rekao je Zoellick u saopćenju, prenosi Hina, te pozvao druge da slijede primjer SAD-a.

Kombiniranjem najhitnije pomoći u hrani s podrškom poljoprivrednoj proizvodnji, te uz međunarodnu akciju na području trgovine, američki paket približava nas "integriranom međunarodnom odgovoru nužnom za stvaranje održivih rješenja", ocijenio je Zoellick.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: