Svijet
0

Bush najavio povlačenje 20.000 američkih vojnika iz Iraka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke Države će do jula iduće godine iz Iraka povući oko 20.000 vonika, a daljnja povlačenja će zavisiti od preporuka vojske, izjavio je u subotu američki predsjednik George W. Bush tokom posjete Kuvajtu.

"O dodatnim povlačenjima bit će odlučeno nakon preporuka generala Davida Petraeusa koje će se temeljiti na stanju na terenu", rekao je Bush u Arifjanu, najvećoj američkoj bazi u Kuvajtu, nakon razgovora sa Petraeusom, zapovjednikom američkih snaga u Iraku, i ambasadorom SAD-a u Bagdadu Ryanom Crockerom, prenio je Reuters.

Američki predsjednik je naglasio da se mora očuvati napredak postignutog na polju sigurnosti u Iraku u okviru prošlogodišnje velike ofanzive višenacionalnih snaga u toj zemlji.

Bush je zatražio od Sirije i Irana više predanosti u borbi protiv nasilja u Iraku, podsjećajući da je otkrivena uloga koju je Iran imao u nemirima u Iraku.

Baza Arifjan nalazi se oko 70 kilometara od prijestonice Kuvajta i u njoj boravi oko 9.000 američkih vojnika.

Buš je u Kuvajt stigao u petak uvečer nakon trodnevne posjete Izraelu i Zapadnoj obali, a odavde bi u toku dana trebalo da ode u Bahrein.

Američkog predsjednika je na aerodromu Kuwaitu dočekao šeik Sabah al-Ahmed al-Sabah, zajedno s visokim kuvajtskim zvaničnicima.