Svijet
0

Bush na turneji u Izraelu, Saudijskoj Arabiji i Egiptu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush boravit će od 13. do 18. maja na novoj bliskoistočnoj u Izraelu, Saudijskoj Arabiji i Egiptu, najavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Predsjednik Bush u Izraelu će sudjelovati na svečanom obilježavanju 60. godišnjice stvaranja jevrejske države 14. maja, sastat se s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom i premijerom Ehudom Olmertom te održati govor u parlamentu - Knessetu.

Nakon toga posjetit će Saudijsku Arabiju i sastati se s kraljem Abdullahom, kojom prilikom će se obilježiti 75. godina službene uspostave diplomatskih odnosa Washingtona i Rijada.

U Egiptu će se Bush sastati s predsjednikom Hosnijem Mubarakom, jordanskim kraljem Abdullahom II i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, te govoriti na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma o Bliskom istoku.

"Na sastancima s regionalnim čelnicima, Bush će reafirmirati napore prema miru i napretku, te našoj bliskoj suradnji s regionalnim saveznicima u borbi protiv terorizma i promicanju slobode", istaknula je u saopćenju Bijela kuća, prenijele su agencije.

Bush je prošle sedmice, nakon sastanka s Abbasom u Washingtonu, izrazio uvjerenost u mogućnost postizanja sporazum o palestinskoj državi do kraja ove godine.

Na pitanje o obeshrabrujućim izjavama Abbasa nakon sastanka s Bushom, kako nije ostvaren neki napredak, glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino kazala je kako u administraciji "ne gaje iluzije" da će rješenje brzo uslijediti.

"Mi ne gajimo iluzije da će se stvari odmah dogoditi. Postoji puno povijesti kojoj se treba obratiti ako će se definirati država do kraja godine. Znamo koliko teškog posla još treba obaviti i to je jedan od razloga zašto predsjednik ponovo ide u regiju", rekla je Perino novinarima. Bush je na Bliskom istoku boravio u januaru.

U programu Bushove posjete nema zajedničkog sastanka s izraelskim premijerom Olmertom i palestinskim predsjednikom Abbasom, poput onoga u Annapolisu u novembru 2007., kada je ponovo pokrenut mirovni proces koji je u međuvremenu zasjenilo nasilje.

Abbas je suspendirao pregovore početkom marta, nakon 130 mrtvih u izraelskim operacijama u Pojasu Gaze, a nastavljeni su početkom travnja. Središnje pitanja pregovora su granice palestinske države, sudbina Jerusalema, povratak palestinskih izbjeglica, podjela vodnih resursa, budući odnosi dviju država i druga.

Perino je rekla da od Bushove posjete niko ne očekuje prekretnicu, jer "prekretnica se treba dogoditi između Izraelaca i Palestinaca", ističući važnost zrelosti pregovora o mirovnom sporazumu i predanosti Abbasa i Olmerta njegovom postizanju.