{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush na groblju Arlington odao počast palim vojnicima

F
26.5.2008. u 22:45
0
0
Bush na groblju Arlington odao počast palim vojnicima
0
Bush na groblju Arlington odao počast palim vojnicima
Foto: Reuters
Predsjednik George W. Bush odao je u ponedjeljak počast stradalim vojnicima, obilježavajući Dan sjećanja na Amerikance poginule u ratovima, dan kad se Amerikanci prisjećaju onih koji su položili živote kako bi branili Sjedinjene Države.
Bush je posjetio Nacionalno groblje u Arlingtonu, pokraj Washingtona, gdje je pokopano oko 300 hiljada pripadnika američkih oružanih snaga, i položio vijenac na Grob neznanog vojnika.

Ubrzo nakon toga američki predsjednik je u govoru ratnim veteranima i obiteljima palih vojnika rekao kako je „potreba da se brani sloboda vječna“, te da su Sjedinjene Države „blagoslovljene zato što imaju građane koji su spremni odgovoriti na poziv na oružje“.

"Dostojanstveni je podsjetnik na cijenu slobode to što se broj nadgrobnih ploča na ovom mjestu povećava sa svakim novim Danom sjećanja. U svijetu u kojem je sloboda stalno izložena napadima, u svijetu gdje se prijeti našoj sigurnosti radosti slobode koju uživamo često su plaćene žrtvama naših vojnika, koji služe cilju koji je veći od njih samih", rekao je predsjednik Bush.

On je dodao da američki vojnici „ne uživaju u ratnim uništavanjima, ali - suočeni s opasnošću - nikad ne uzmiču“.

Ovaj Dan sjećanja obilježava se u vrijeme kad je američka vojska već sedmu godinu zaredom angažirana u borbenim operacijama.

Više od četiri hiljade američkih vojnika poginulo je u Iraku otkako su Sjedinjene Države izvršile invaziju 2003. godine na tu zemlju.

Od 2001. godine, prenosi VoA, u Afganistanu je poginulo više od 500 američkih vojnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: