Svijet
0

Bush: Mogući razgovori između Amerikanaca i Iranaca o Iraku

FENA
Američki predsjednik George W. Bush je rekao u utorak da bi državna tajnica Condoleezza Rice mogla voditi bilateralne razgovore s iranskim kolegom tokom konferencije o Iraku predviđene sljedećeg mjeseca u Egiptu.

Međutim, Bush je, u razgovoru na državnom televizijskom kanalu PBS, precizirao da neće biti drugih razgovora osim Iraka.

Na pitanje novinara da li bi Rice mogla voditi "bilateralne razgovore" s iranskim kolegom Manuchehrom Mottakijem, Bush je odgovorio "da, mogla bi voditi te razgovore".

"Sretan sam što mogu poslati svoje predstavnike na jednu regionalnu konferenciju čiji je cilj pomoći iračkoj vladi da dobije svoj kredibilitet unutar međunarodne zajednice. Ono što nisam spreman da uradim jeste da sjednem i da vodim bilateralne razgovore s Irancima", rekao je on.

Iran je još uvijek oprezan u vezi s odlukom o svom učešću na sastanku predviđenom u Egiptu, saopćio je prošle subote Manuchehr Mottaki.

Na pitanje o iranskom nuklearnom programu, Bush je rekao da bi razmotrio "ozbiljnu" mogućnost bilateralnog susreta s Irancima o toj temi ako bi Iranci odustali od svog programa "nuklearnog oružja". Međutim, dodao je on, "ne vjerujem da bi razgovori s Irancima u ovom trenutku omogućili postizanje onih rezultata koje mi želimo".