The Times
0

'Bush, kao i njegov otac, mandat završava neuspjehom'

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
I dnevnik The Times u četvrtak u uredničkom komentaru ponavlja ocjenu o neuspjehu Zapada u borbi protiv terorizma i pita se zbog čega Osama bin Laden do sada nije pao u šake američkih snaga.

Namjera da se uhvati čovjek odgovoran za napade 11. septembra 2001. godine donijela je svijetu invaziju na Afganistan, pad talibanskog režima i raspisivanje potjernice s nagradom od čak 50 miliona dolara - ali bez uspjeha, navodi Times.

Najnovije javno oglašavanje Osame bin Ladena audio snimkom objavljenim na internetu, svega nekoliko dana pred odlazak Georgea W. Busha s dužnosti predsjednika, podsjetilo je, prije svega SAD, na vojne neuspjehe na terenu, a svijet na činjenicu da je Bin Laden, kao i neki njegovi bliski saradnici, i dalje veoma važan faktor u funkcioniranju Al-Qaide.

Predsjednik Bush, kao i njegov otac prije njega, predsjednički mandat zbog toga završava, praktično, neobavljena posla, a svome nasljedniku ostavlja jedan veliki strateški neuspjeh - i veoma težak "domaći zadatak", navodi Times.