Nancy Pelosi
0

"Bush je totalna propast"

FENA
Predsjednik Bush je "totalna propast" u svemu od ekonomije do rata i energetske politike, izjavila je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

U intervjuu za CNN, demokrata iz Kalifornije upitana je da odgovori na snimak izjave predsjednika koji kritikuje Kongres pod demokratskim vodstvom da ulazi u zadnjih 26 dana zasjedanja a da nije usvojio nijedan predlog o potrošnji vlade.

Pelosi je uzvratila na neubičajeno ličan način.

Znate, Bog ga blagoslovio, Bog blagoslovio njegovo srce, predsjednik Sjedinjenih Država je totalna propast i izgubio je kredibilitet među američkim narodom o pitanjima ekonomije, rata, energetike, samo da pomenem te teme", odgovorila je Pelosi. Ona je potom ironično kritikovala Busha za "izazivanje Kongresa kada mi pokušavamo srediti zbrku koju on ponavlja, ponavlja i ponavlja".

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino branila je Busha.

"Ono što je predsjednik izjavio je činjenica - ovo je najduži period u posljednjih 20 godina da Kongres nije usvojio nijedan predlog o potrošnji, i jasno je da predsjednica osjeća izvjesno nezadovoljstvo zbog tog neuspjeha", kazala je.

Kritika Pelosi predstavlja odmak od njenih ranijih izjava. Njena uobičajena praksa u javnosti bila je da naziva Bushovu politiku propalom - ne njegovo predsjednikovanje niti njega lično. Njene primjedbe posljednji su dokaz sve veće otvorenosti demokrata u kritikama Busha u posljednjim danima njegovog mandata opterećenim nepopularnim ratom i nebesko visokim cijenama benzina.

Izborni dan je za samo četiri mjeseca; Bushov nasljednik preuzima položaj 20. januara.

Kolega Pelosi u Senatu, lider demokratske većine Harry Reid davno je odbacio govor u rukavicama. Prošlog je mjeseca ismijavao republikance koji su stali uz Busha oko njegovog porijedloga o zdravstvenoj zaštiti.

"Ko bi se mogao plašiti njega? On ima stopu odobravanja od 29 posto", izjavio je Reid, demokrata iz Nevade, dok su se mnogi senatori gledali u čudu.

Stav javnosti prema Kongresu čak je gori. Stopa odobrovanja njegovog rada dostigla je rekordno niskih 18 posto, padajući s 23 posto prošlog mjeseca, sudeći po novoj anketi AP-Ipsosa. Stopa odobravanja Bushovog rada je 28 posto, padajući s 29 posto prošlog mjeseca.

Samo 16 posto ispitanika smatra da zemlja ide u pravom smjeru, što je također novi rekord, iako je statistički blisko prošlomjesečnih 17 posto.