Svijet
0

Bush iznio pojedinosti o spriječenom terorističkom napadu na Los Angeles

FENA
Predsjednik George Bush iznio je pojedinosti o onemogućenoj terorističkoj zavjeri u Sjedinjenim Državama, rekavši kako vjeruje da je cilj napada bila najviša zgrada u Los Angelesu.

Bush je rekao da je u oktobru 2001. godine Al-Qaida pokrenula plan za zabijanje jednoga putničkog aviona u najvišu zgradu na američkoj zapadnoj obali.

Prema njegovim riječima, zavjera je uključivala pripadnike terorističke grupe Jemaah Islamiya iz jugoistočne Azije, koji bi koristili eksplozivne naprave u cipelama.

Gradonačelnik Los Angelesa je kasnije rekao da je ovo prvi put da su dužnosnici Los Angelesa saznali za neke ključne detalje zavjere.

Antonio Villaraigosa je također rekao da trenutno ne postoji neposredna opasnost po Los Angeles, ali da gradu treba više finansiranja iz saveznog proračuna za prevenciju i reakciju na terorističke napade.

Dužnosnici Bijele kuće, javlja VOA, odbili su reći je li kontroverzni program prisluškivanja pomogao u onemogućavanju zavjere.

Predsjednik Bush je spomenuo pomoć azijskih zemalja u onemogućavanju zavjere, te je rekao da je međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma dostigla do sada najviši nivo.