Svijet
0

Bush: Istinski islam je religija mira

FENA
Američki predsjednik George W. Bush ocijenio je, u intervjuu od ponedjeljka za najčitaniji njemački dnevni list Bild, da je "istinski islam religija mira".

Priznavši da su neke od njegovih riječi mogle "izazvati strah u muslimanskom svijetu", predsjednik je rekao da je "s druge strane ohrabren sigurnošću da je istinski islam miroljubiva religija, te da njegovi vjernici poštuju vrijednosti drugih religija".

"Postoje zajedničke vrijednosti za sve velike religije. Ne smijemo dozvoliti da ekstremisti i islamisti izopače jednu veliku religiju i odlučuju o njenom karakteru", dodao je Bush.

"Potrebno je više razumijevanja između muslimanskog svijeta i Zapada, moramo pronaći mogućnosti za bolju komunikaciju jedni s drugima", rekao je američki predsjednik, koji je primio glavnog urednika Bilda tokom putovanja njemačke kancelarke Angele Merkel u SAD .

"Predsjednik Bush je također dodao "da možemo dobiti rat protiv terorizma. Može se vidjeti napredak postignut u ratu protiv terorizma, jer svuda u svijetu vidite kako se rađaju nove demokratije te da neprijatelj nema više kampova za ukopavanje", rekao je on.