Svijet
0

Bush: Iran je izvor smrtonosnog oružja

FENA
George W. Bush; Foto: AFP
George W. Bush; Foto: AFP
Suočen s osporavanjima tačnosti američkih obavještajnih podataka, predsjednik George Bush je izjavio u srijedu kako nema nikakve sumnje da iranska vlada pruža oružje koje probija oklop kako bi se ubijali američki vojnici u Iraku.

On je međutim uzmakao od tvrdnje da je vodeći ešalon iranske vlade odgovoran za to.

Bush je na konferenciji za novinare također izjavio kako će se boriti protiv svakog pokušaja Kongresa pod kontrolom demokrata da smanji novčana sredstva za rat. "Oni trebaju finansirati naše trupe i trebaju osigurati da imamo fleksibilnost neophodnu da dovršimo posao", izjavio je on, javio je AP.

Očekuje se da Zastupnički dom glasa u petak o neobavezujućoj rezoluciji koja se protivi Bushovoj odluci da pošalje dodatnih 21.500 vojnika u Irak.

Susret s novinarima u Istočnoj sobi prva je Bushova pres-konferencija od 20. decembra i prva otkako je objavio povećanje broja vojnika u Iraku. Četverogodišnji rat opasno ugrožava njegovo predsjednikovanje, a anketa Associated Pressa - Ipsosa pokazala je da u februaru njegov nastup podržava samo 32 posto ipitanika, što je rekord svih vremena za jednog američkog predsjednika.

Iran je bio dominirajuća tema novinarskih pitanja zbog protivrječnih izjava oko američkih obavještajnih podataka o Iranu i ponovnog pojavljivanja spekulacija da Bush traži opravdanje za napad na Islamsku Republiku, za koju Washington i njegovi saveznici vjeruju da nastoji proizvesti nuklearno oružje.

Braneći američke obavještajne podatke koji ukazuju na Iran kao neprijateljskog snabdijevača oružjem u Iraku, Bush je izjavio: "Da li to znači da tražimo opravdanje za rat? Ne. To znači da samo pokušavam da zaštitim naše vojnike".

U administraciji su se pojavili pomiješani signali oko iranske umiješanosti u snabdijevanje šiitskih grupa u Iraku posebno smrtonosnom vrstom bombi koje se podmeću kraj cesta poznatih kao eksplozivno formirani penetratori.

Trojica visokih američkih vojnih zvaničnika tokom brifinga za novinare za vikend u Bagdadu izjavila su kako je s najviših nivoa iranske vlade naređeno krijumčarenje oružja u Irak putem elitnih Quds snaga Iranske Revolucionarne garde.

General Peter Pace, načelnik Združenog štaba, kasnije je izjavio kako, međutim, nije spreman zaključiti da iranski vodeći lideri stoje iza napada. Neki zastupnici također su doveli u pitanje izjave članova administracije.

Ulazeći u debatu, Bush je izjavio da su Quds snage instrument u snabdijevanjju oružjem, "mi to znamo", kazao je, i da su Quds snage dio iranske vlade. "To je poznato. Ono što ne znamo je da li su ili ne vodeći lideri Irana naredili Quds snagama da učine to što su učinile", kazao je.

Ponovo upitan o istoj temi, Bush je pokazao izvjesnu nervozu i rekao: Da li je Ahmadinedžad naredio Quds snagama da to učine, ja ne znam. Imam namjeru učiniti nešto u vezi s tim. I mi smo zatražili od naših zapovjednika da učine nešto po tom pitanju. I mi ćemo zaštititi svoje vojnike".

Ahmadinedžad je negirao da Iran stoji iza tih napada.

Demokrati iz Senatskog komiteta za oružane službe izašli su u srijedu s povjerljivog brifinga rekavši kako žele više informacija o Iranu. Predsjedavajući Komiteta, senator Carl Levin, izjavio je kako mu je nejasno šta tačno administracija zna o vezama iranske vlade s oružjem pronađenim u Iraku.

"Izgleda da ima izvjesnog rasula", izjavio je Levin, demokrat iz Michigana. Kazao je kako se nada da će eventualno vidjeti neke deklasificirane informacije o toj temi.

Bush je došao na pres-konferenciju nakon što je primio izvještaj iz Bagdada od generala Davida Petraeusa, novog američkog zapovjednika u Iraku.

Bush je izjavio da je razgovarao s Petraeusom o saradnji između iračkih i koalicionih snaga, i da iako izgleda da je ona dobra, više treba da se uradi na razvoju efikasne komandne i kontrolne strukture.

Bush je oprezno odgovorio na pitanje o optužbama ruskog predsjednika Vladimira Putina iznesenim u subotu da Sjedinjene Države podrivaju globalnu sigurnost i provocviraju utrku u nuklearnom naoružavanju. Oštrina Putinovih kritika iznenadila je američke zvaničnike.

Bush je izjavio da je Putin "ista snažna ličnost" kakvu je upoznao 2001. i da postoje "komplikovani odnosi" između Washingtona i Moskve.