SAD
0

Bush ipak nije najgori američki predsjednik

Sarajevo-x.com
Nakon 200. godišnjice postojanja koju obilježava američka nacija, 65 historičara proglasilo je Abrahama Lincolna najboljim predsjednikom ove države. Bivši predsjednik George W. Bush nalazi se na 36 mjestu, od 43 muškarca koji su obnašali ovu funkciju.

U istraživanju koje je provela kablovska televizija C-SPAN, Bush je najmanje glasova dobio za međunarodne odnose, gdje je 41., upravljanje ekonomijom, gdje je 40., a najveću ocjenu ima u provedbi pravde za sve, gdje je dostigao čak 24. mjesto. Kad je u pitanju vodstvo nacije u kriznim situacijama, vizija i odreživanje programa i tu je dobro ocjenjen, te zauzima 25. poziciju.

Na drugoj strani, Lincoln se u svih deset ocjenjivačkih kategorija našao na jednom od prva tri mjesta, javlja AP.

U prvom ovakvom istraživanju provedenom od 2000. godine, Bill Clinton se popeo sa 21. na 15. mjesto. I Ronald Reagan je napredovao sa 11. na 10. poziciju, a George H.W. Bush sa 20. na 18. Jimmy Carter je sa nekadašnjeg 22. mjesta pao na 25.

Ove izmjene pokazuju kako se reputacija predsjednika mijenja u skladu sa današnjim problemima, objašnjava savjetnica i učesnica u istraživanju Edna Medford sa Univerziteta Howard.

"Današnje brige oblikuju naše viđenje prošlosti, kad je u pitanju vanjska politika, ekonomija i ljudska prava", kaže ona.

Nakon Lincolna koji je vodeći predsjednik SAD-a, u samom vrhu su i George Washington, Franklin D. Roosevelt, Theodore Roosevelt i Harry Truman koji zaokružuje listu prvih pet.

Najgore su prošli James Buchanan, Andrew Johnson, Franklin Pierce, William Henry Harrison i Warren G. Harding.

Istraživanje je provedeno u decembru 2008. i januaru 2009. Ispitanici su svakog predsjednika rangirali na skali od jedan (koja je značila 'neefektivan') do deset ('veoma efentivan').