Svijet
0

Bush ide na Olimpijadu kao ljubitelj sporta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zvaničnici Bijele kuće kažu da će predsjednik Bush ići na Olimpijadu u Peking kao ljubitelj sporta i da će s kineskim liderima privatno pokrenuti pitanje određenih strepnji koje postoje u Sjedinjenim Državama.

Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao je da bi bojkot mogao imati više štete nego koristi. Neprekidno se ponavljaju pozivi da predsjednik Bush bojkotira Ljetne olimpijske igre u Pekingu, ili bar saopći da neće prisustvovati otvaranju.

Međutim predsjednik, koji je lično rekao kineskom predsjedniku Hu Jintaou da će prisustvovati Igrama, ne uzmiče. On kaže da će ići na Olimpijadu u Peking iako se očekuje da će tačno vrijeme njegovog odlaska biti objavljeno pred sam početak Igara.

Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Steven Hadley kaže da predsjednik želi da iskoristi priliku da podrži američki Olimpijski tim i istovremeno pokrene pitanje ljudskih prava na zatvorenim sastancima s kineskim liderima. Hadley kaže da je to najdjelotvorniji način da se donese promjena – posebno u pogledu sudbine Tibeta.

„Rekao bih da, nažalost, mnoge zemlje smatraju da ćemo mi, ako objavimo da ne dolazimo na svečano otvaranje, pokrenuti pitanje Tibeta. Ali to je pogrešno.“

Kao gost nedjeljnog programa televizije Fox, Hadley je rekao da Sjedinjene Države imaju čime da se pogađaju s Kinom i da tiha diplomatija koju podržava administracija predsjednika Busha može donijeti rezultate.

„Ako su druge zemlje zabrinute, treba da rade ono što mi radimo, što znači da putem tihe diplomatije upute Kinezima poruku da je ovo prilika da pred cijelim svijetom pokažu da uzimaju u obzir i žele i hoće da tretiraju svoje državljane dostojanstveno i s poštovanjem.“

Ako predsjednik Bush ode u Peking, postat će prvi američki predsjednik koji je prisustvovao Olimpijadi u inozemstvu za vrijeme svog mandata. Njemačka kancelarka Angela Merkel je već objavila da neće prisustvovati otvaranju Ljetne olimpijade. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je nagovijestio da bi to mogao uraditi i on, a Evropski parlament traži od svih članica Evropske unije da ne prisustvuju otvaranju u znak protesta zbog kineskih akcija u Tibetu. Slične pozive upućuju aktivisti zabrinuti zbog krvoprolića u sudanskom regionu Darfura, u kojem Kina ima znatan utjecaj.

Američki reprezentativac u brzom klizanju Joe Chick, koji je osvojio zlatnu i srebrenu medalju na Zimskoj olimpijadi 2006., povezan je s organizacijom pod imenom Tim Darfur. On je kao gost televizijske mreže Fox rekao da se ne zalaže za totalni bojkot Igara, ali bi volio da takmičari u Pekingu iznesu svoje stavove. Chick je zapazio da pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta strogo zabranjuju sve otvorene političke iskaze takmičara na olimpijskim objektima, ali je ukazao da sportisti mogu ispoljiti svoje stavove i na drugi način.

„Naročito, i rekao bih da nam je to najbolja prilika, i ustvari u olimpijskom smislu potpuno legalna, to su naše konferencije za novinare i naši mediji.“

Chick je zaključio da svaka zemlja koja je domaćin Olimpijade mora da se obaveže na više moralne standarde i da se to odnosi i na Kinu.