Svijet
0

Bush i Socrates o odnosima SAD - EU, Bliskom istoku, Kosovu, Darfuru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush i portugalski premijer Jose Socrates, čija zemlja predsjeda Evropskom unijom, u ponedjeljak su nakon razgovora u Bijeloj kući potvrdili snažne transatlantske veze SAD-a i EU-a i suradnju u rješavanju evproblema vezanih uz Bliski istok, Darfur, Kosovo i globalne trgovinske pregovore.

"Premijer Socrates i ja želimo usko surađivati kako bi transatlantske odnose zadržali vrlo snažnima. Govorili smo o pitanjima kao što su Darfur, Doha (WTO), Kosovo i Bliski istok. Obojica smo predani suradnji kako bi riješili te probleme ili ih barem doveli u bolji položaj", izjavio je Bush nakon sastanka.

Socrates je kazao kako je na sastanku iznio prioritete EU u idućim mjesecima, te da su razgovarali o osjetljivim međunarodnim pitanjima, uglavnom o pitanju Kosova i problemima Bliskog istoka.

Naša rasprava o Kosovu pokazala je kako je suradnja između Evrope i SAD važna za sigurnost i stabilnost u svijetu, rekao je Socrates.

"Zajamčio sam predsjedniku Bushu da je moj prvi prioritet u odnosu na Kosovo zadržati Evropu ujedinjenom. Učinit ću najbolje što mogu kako bi se suočili s tim osjetljivim problemom, no važnim za Evropu kako bi pokazala da je snažna i ujedinjena", naglasio je portugalski premijer.

Također je kazao kako je na sastanku izložio pozitivna stajališta EU prema obnovljenoj bliskoistočnoj mirovnoj inicijativi predsjednika Busha, i imenovanju Tonya Blaira za mirovnog posrednika u regiji.

"Osjećamo da se mirovni proces pokreće", rekao je Socrates, ocijenivši to jako dobrim za Bliski istok, za Evropu i svijet, prenijela je Hina.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice ove će sedmice posjetiti Jerusalem i Ramallah kako bi izraelske i palestinske čelnike potaknula na odlučnije poteze prema postizanju mirovnog rješenja koje bi se temeljilo na dvije države, Izraelu i Palestini, uoči mirovne konferencije čije je održavanje najavljeno za novembar u SAD-u.