{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush i Merkel o suradnji SAD-EU na Bliskom istoku i drugim kriznim žarištima

F
5.1.2007. u 10:33
0
0
Bush i Merkel o suradnji SAD-EU na Bliskom istoku i drugim kriznim žarištima
0
Bush i Merkel o suradnji SAD-EU na Bliskom istoku i drugim kriznim žarištima
Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je podržao inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel za novi sastanak bliskoistočnog Kvarteta - SAD-a, EU-a, UN-a i Rusije - kako bi se pokrenuo mirovni proces i pridonijelo rješavanju palestinskog pitanja.
"Gospođa kancelar ima dobru ideju za sazivanje Kvarteta, s kojom sam se složio. Condoleezza Rice će uskoro putovati na Bliski istok pa će izvijestiti ne samo mene već i kancelarku, kako možemo pokrenuti proces", rekao je Bush na zajedničkoj konfrenciji za novinare s Angelom Merkel nakon razgovora u Bijeloj kući.

Osim o izraelsko-palestinskom pitanju, dvoje čelnika razgovaralo je o nizu drugih pitanja, uključujući ambiciozni program njemačkog
predsjedavanja Evropskom unijom i skupinom G-8 od 1. januara,
suradnji u Afganistanu, podršci vladi premijera Fuada Siniore u
Libanu, zajedničkim naporima na uvođenju sankcija UN-a Iranu zbog nuklearnog programa, krizi u Drafuru, trgovinskim pregovorima WTO-a i drugim pitanjima, rekao je Bush.

Američki predsjednik zahvalio je Angeli Merkel na podršci Njemačke kod donošenja rezolucije Vijeće sigurnosti protiv Irana, ističući kako je time Teheranu upućena "važna poruka da slobodni svijet tamo želi mirnu budućnost, a ne vidi je s iranskim razvojem nuklearnog oružja".

Kancelarka je ocijenila kako je izražavanje jedinstvenog stajališta
međunarodne zajednice u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a protiv Irana bilo "ogroman uspjeh" te kako je uključivanje Rusije i Kine u
pregovore omogućilo da "međunarodna zajednica vjerodostojno pokaže Iranu gdje je crvena crta".

"Mislim kako je bitno uvidjeti da EU, SAD, Kina i Rusija trebaju
zajedno povući u istom smjeru i na nizu drugih međunarodnih pitanja",istakla je.

U tom je kontekstu ocijenila kako je vrijeme da se pokuša ostvariti
neke rezultate i na rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

"Željeli bi da EU govori jednim glasom, da kaže kako želimo rješenje s dvije države, da želimo da Palestinci priznaju Izrael, da želimo ojačati predsjednika Mahmouda Abbasa te poticati nastanak jakog Libanona".

Predsjednik Bush zahvalio je Njemačkoj za snažan agnažman u misiji NATO-a u Afganistanu, a Merkel je najavila kako će se krajem januara održati sastanak NATO-a posvećen Afganistanu, na kojem će se potaknuti civilni projekti o kojima je bilo riječi na summitu Saveza u Rigi 2006.

Dvoje čelnika govorili su i o nastavku trgovinskih pregovora unutar
WTO-a, tzv. krugu pregovora iz Dohe, petogodišnjem pogađanju oko trgovinskih barijera i subvencija, koji su se urušili u srpnju 2006.

"Prozor za mogućnosti koje imamo brzo se zatvara", upozorila je
Merkel i založila se za usku suradnju EU-SAD na rješavanju tog
zastoja, dok je Bush ocijenio kako je sporazum još moguće postići ako se prevladaju prepreke.

Bush i Merkel razgovarali su i o klimatskim promjenama i mjerama koje se poduzimaju na tom planu, a njemačka kancelarka je izrazila
zadovljstvo zbog spremnosti Washingtona za suradnju te ukazala na nužnost smanjenja emisije stakleničkih plinova, unaprijeđenja
energetske učinkovitosti, razvoju biogoriva i novih tehnologija, prenijela je Hina.

Govoreći o klimatskim promjenama, Bush je rekao kako vjeruje da je sada prilika da se "stave na stranu rasprave iz prošlosti".

Po riječima Merkel, govorili su i o "projektu budućeg zajedničkog
tržišta" i objedinjavanju napora kako bi gospodarstva EU i SAD bila učinkovitija. "Osnovat ćemo radnu skupinu koja će dalje istražiti ta
pitanja i onda će pripremiti summit EU-SAD", kazala je njemačka
kancelarka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: