Svijet
0

Bush i Kerry izmjenjuju teške riječi oko Iraka

NINA
Predsjednik Bush kritikovao je Johna Kerrya zbog njegovih riječi o terorizmu iz jednog nedavnog intervjua.

Kerry je izjavio za "New York Times" da se Amerikanci moraju vratiti u situaciju u kojoj teroristi predstavljaju samo neugodnost, a ne središnji fokus njihovih života. Demokratski predsjednički kandidat usporedio je terorizam s prostitucijom i nezakonitim kockanjem kao aktivnostima koje vlada neće nikada izbrisati, ali ih može umanjiti tako da ne predstavljaju svakodnevnu opasnost.

Tokom predizbornog skupa u saveznoj državi New Mexico, predsjednik Bush je izjavio da cilj Sjedinjenih Država nije ublažiti terorizam nego ga poraziti. Bushev izborni štab objavio je televizijsku reklamu u kojoj se ismijava najnovija Kerryjeva izjava.

Kerryjev izborni štab odmah je odgovorio vlastitom televizijskom reklamom, u kojoj se podsjeća na predsjednikovu izjavu s kraja augusta, kada je rekao "da ne vjeruje da se u ratu protiv terorizma može pobijediti". Predsjednik Bush i senator Kerry održat će svoju treću i posljednju predsjedničku debatu večeras.

Nacionalni odbor Demokratske stranke namjerava uložiti žalbu izbornoj komisiji zbog planova o prikazivanju filma u kojem se kritizira John Kerry. Korporacija Sinclair Broadcast Group uputila je 62 stanice u svojem vlasništvu da sljedeće sedmice, manje od dvije sedmice prije izbora, prikažu film "Ukradena čast" o Kerryjevom svjedočenju u Kongresu, u kojem je 1971. kritizirao rat u Vijetnamu.

U filmu se pojavljuju i bivši američki ratni zarobljenici, koji kažu da su Kerryjeve riječi o američkim zločinima naveli njihove vijetnamske čuvare da ih tretiraju gore nego ranije. Kerryjev izborni štab nazvao je ovaj film pokušajem blaćenja Kerryjeve reputacije.