Svijet
0

Bush i Karzai se sastaju, traje talačka kriza u Kabulu

FENA
Južna Koreja je kazala u nedjelju da se nada da će susret između afganistanskog i američkog predsjednika pomoći rješavanju krize izazvane talibanskom otmicom 23 humanitarna radnika.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai susrešće se sa američkim predsjednikom Georgeom Bushom kasnije u nedjelju, kako bi razgovarali o nizu pitanja, od Amerikom predvođenog "rata protiv terorizma", do narastajuće proizvodnje opijuma u zemlji, javlja AFP.

Ali sastanak u Camp Davidu mogla bi zasjeniti kriza sa južnokorejskim taocima, u kojoj Kabul, uz podršku Washingtona, odbija da ispuni talibanske zahtijeve i oslobodi zatvorene militante.

Tvrdolinijaška islamska milicija ubila je dva člana ove crkvene humanitarne grupe koji su oteti 19. jula u nestabilnoj pokrajini Ghazni, i zaprijetila da će ubijati dalje ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

"Nadamo se da će sastanak imati pozitivan rezultat", kazao je zvaničnik iz južnokorejske ambasade u Afganistanu, nakon što se Karzai, zajedno sa drugim visokim zvaničnicima, uputio ka Sjedinjenim Državama.

"To je odluka afganistanske vlade. Mi želimo riješiti ovo na miran i konstruktivan način", kazao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.