Svijet
0

Bush i Karzai se ne slažu oko uloge Irana u Afganistanu

FENA
Predsjednik George W. Bush je u ponedjeljak ocijenio kako je neophodno da se nastavi s izolacijom Irana i dao do znanja da se ne slaže s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem za kojeg je Teheran "pomoć i rješenje".

"Zbog djelovanja vlade, ta zemlja je izolirana i mi ćemo nastaviti da radimo na njenoj izolaciji, jer Iranci, kako mi to vidimo, imaju destabilizirajući utjecaj bilo gdje da se nalaze", izjavio je Bush na konferenciji za štampu koju je održao s afganistanskim predsjednikom u svojoj rezidenciji u Camp Davidu.

Američka vlada optužuje Iran da financira terorizam, naoružava pobunjenike u Iraku i u Afganistanu i pokušava da proizvede atomsku bombu.

U razgovoru koji je u nedjelju objavljen na američkoj televiziji CNN, Karzai je ocijenio da je Iran do sada bio "pomoć i rješenje".

Oba predsjednika su ocijenila da bi Pakistan trebalo da odigra ulogu u Afganistanu.

"U Kabulu ćemo 9. augusta imati skupštinu Pakistan-Afganistan. Vjerujem da će nam ona donijeti ono što nam treba", izjavio je Karzai.

Američki predsjednik je izrazio zadovoljstvo zbog ovog skupa. "Radi se o sastanku predsjednika Karzaija, predsjednika Mušarafa i predstavnika njihovih zemalja na kojem će se govoriti o pomirenju".

Odnosi između Pakistana i Afganistana su vrlo napeti zbog talibanskih pobunjenika koji kontoliraju dobar dio Afganistana, a afganistanske vlasti optužuju pakistanske plemenske zone da služe kao pozadinska baza pobunjenicima.

Bush nije htio da isključi američke udare na pakistanski teritorij, ako američke obavještajne službe tamo lokaliziraju visoke zvaničnike Al-Qaide.

Bush i Karzai su se dotakli pitanja civilnih žrtava rata u Afganistanu. Od početka godine više od 600 civila je ubijeno tokom nasilja, a polovina žrtava su bili kolateralna šteta međunarodnih snaga, što je drama koja uništava Karzaijev kredibilitet.

Oba lidera su insistirala na borbi protiv korupcije i trgovine drogom, dok se ove godine očekuje nova rekordna proizvodnja u regijama na jugu Afganistana koje kontroliraju talibani i koji financiraju jedan dio svojih aktivnosti iz ove trgovine.